Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Du är vad du sätter

Publicerad 2016-03-05

Etnologen: Det säger dina krukväxter om dig

Sandra Neergard-Petersen

Gröna fingrar är ­finast 2016 - ­vurmen för kruk­odling har växt.

– Det hänger ihop med trenden med långkok och surdegsbak. Det är hög status att ha tid att nörda ner sig, att visa att du har tid att lägga ner, säger etnologen Sandra Neergard-Petersen.

På långt håll kan man ana vilket fönster som är Sandra Neergard-Petersens.

Hon älskar kruk­växter så mycket att hon skrivit en C-uppsats om vår relation till blomstren på fönsterbrädet.

Etnologer studerar vad vardagliga saker säger om oss människor. Framför allt skvallrar våra blommor om klass, om vi har ”god smak”, säger Sandra Neergaard-Petersen.

I studien har hon intervjuat hemmaodlare om attityder i krukväxtvärlden.

– Det som anses vara dålig smak är kopplat till föreställningar om lägre samhällsklasser, säger Sandra Neergaard-Petersen.

De har låg status

En person från lägre klasser kan känna ett behov av att ha extremt välskötta växter, prunkande pelargoner och fläckfria krukor. En person från ett akademiskt hem ”har råd” att hålla sig med patinerade krukor och ett och annat gulnat blad.

Fotografen Krister vill höra vad hans orkidéer säger om honom.

– Det är svårt det där. Ingen vill höra att man är arbetarklass eller ”du är en snobb”. Men orkidéer symboliserar lyx i vardagen, den är exotisk, men lättillgänglig. Ju mer lättillgänglig en blomma är, desto lägre status har den, säger Sandra Neergaard-Petersen.

”Inte pråliga”

Blommor utan blommor är heta just nu. ­Sandra Neergaard-­Petersen nämner fjädersparris, elefant­öra och monstera.

– De är skulpturala, och inte pråliga. Stilrena, det går i linje med inredningsstilen som är inne. Nu efter jul har jag sett rumsgran i vartenda fönster hos de som vill visa att de hänger med.

Men den trendkänsliga behöver inte hiva ut flitiga lisa, begonia och saintpaulia.

Om växten är kopplad till en historia ger det ett mervärde.

– Den kan vara en gammal planta som kommer från en stickling. Som i sin tur kommer från en stickling. Du ”kommer undan” med en saintpaulia om du fått den från din mormor, säger Sandra.

Plast dålig smak

De som Sandra Neergaard-Petersen intervjuade till uppsatsen var eniga: plastblommor symboliserar död och dålig smak.

– Det ses som en trashig blomma. Den som har plastblommor är lat, ­eller har inte råd med riktiga blommor. Det finns en föreställning om att det tillhör arbetarklassen.

Sandra Neergaard-Petersens bästa tips

1.  – Köp en blombok från 70-talet på loppis. Den kostar kanske 10 spänn. Där finns alla råd som du inte hittar på Google.

2. En stor trend är att byta till sig plantor.

– Sticklingsbyte, det finns en stor vurm för det. En butik här i Malmö ­ordnade en träff nu i slutet av februari, och det var flera hundra anmälda. Det har gått som en löpeld – man vill ha något speciellt.

3. Det spelar roll vad blommorna står i. Helst ska det se ut som att du inte ansträngt dig så mycket vid valet av kruka.

– Avskalat och enkelt. Stora krukor är fint nu, terrakotta och helst inga ytterkrukor. I så fall ska de vara av koppar eller metall.

Krukorna får gärna ha lite patina. Sandra Neergaard-Petersen vet de som ställer ut sina terrakottakrukor flera månader för att få rätt kalkfläckar på.

Fakta

Namn: Sandra Neergaard-Petersen.

Ålder: 28.

Bor: Malmö.

Aktuell: Med uppsatsen ”Plastblommor, torra blad och crazy plant ladies”.

Blommorna som är inne

Några av de trendigaste växterna nu enligt Sandra Neergard-Petersen.