Risken för ett blodbad ökar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Risken att konflikten i Pakistan får en blodig upplösning ökar för varje minut. Det säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

”Extremismen har nått extrema nivåer och politikerna bakbinds av högsta domstolen.

Så löd president Pervez Musharrafs officiella förklaring till varför han införde undantagstillstånd i landet och tog över den högsta domstolen.

– I själva verket är han livrädd att förlora sin presidentpost, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Enligt utländska diplomater försökte Musharraf hindra landets högsta domstol att ogiltigförklara valet av honom som president.

”Demokrati bakvägen”

Wolfgang Hansson beskriver presidenten som en diktator som försöker att införa demokrati i landet – fast bakvägen, och utan att själv förlora sin maktställning.

Han befarar att Musharraf kommer att göra allt han kan för att förhindra oppositionen att ta över landet och utesluter inte att militären kommer att spela en stor roll i konfliktens upplösning.

– Eftersom Musharraf sitter med de militära styrkorna i sin hand ökar risken för våld i takt med att demonstranterna blir allt mer uppretade. Det värsta som kan hända nu är att soldaterna börjar skjuta mot demonstranterna.

USA:s stöd

Ett trumfkort för presidenten är det stora stöd han har från västvärlden i allmänhet och USA i synnerhet.

– Han är ju den typen av diktator som flitigt kramas om av USA eftersom han stöder kampen mot terrorismen.

Pakistan har varit en otroligt viktigt partner för USA enda sedan anfallen mot Afghanistan inleddes 2002. Det är i gänstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan som jakten på Usama Bin Ladin har varit som mest intensiv.

– USA kommer att stödja Musharraf så länge de inte ser en lika nyttig efterträdare, säger Wolfgang Hansson.