Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

”De slog oss med gevär och trädgrenar”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Sydkoreanska gisslan berättar om skräckdygnen

De sydkoreaner som hölls som gisslan av talibanerna i Afghanistan berättar nu om de dramatiska dagarna. De hotades till livet för att de vägrade konvertera till islam.

Konvertera till islam eller dö.

Nu berättar de 21 kidnappade sydkoreanerna om skräckdygnen som gisslan hos talibanerna i Afghanistan.

– De sa att de skulle rädda oss om vi trodde på islam, sa gisslan Yu Jung-hwa på en presskonferens från rehabiliteringscentret i Sydkorea.

Den sydkoreanska gruppen innan medlemmarna blev tillfångatagna.

De var 23 som tillfångatogs på vägen mot staden Kandahar i södra Afghanistan den 19 juli. Två av dem kom aldrig hem igen. De sköts till döds av gisslantagarna. Bae Hyung-kyu, 42, var en av dem.

– En dag kallade en av talibanerna på Bae och kontrollerade hans för- och efternamn. Sedan fördes han ut ur rummet, berättade medgisslan Han Ji-young när hon och de andra i gruppen mötte pressen på det rehabiliteringscentrum där de vårdas för sina upplevelser i Afghanistan.

– Bae såg inte ens på oss när han lämnade rummet. Han sa bara ”Övervinn genom tro”.

Den 25 juli hittades Bae Hyung-kyus döda kropp.

Misshandel och hot

De överlevande vittnar nu om misshandeln, hoten och slaveriet de tvingades genomlida.

– De sparkade oss och slog oss med gevär och trädgrenar. Ibland riktade de bajonettförsedda gevär mot våra nackar, sa Je Chang-hee.

– Den värsta stunden, då jag verkligen fruktade för mitt liv, var när de filmade oss, berättade Yu Jung-hwa.

– Alla 23 stod lutade mot en vägg medan beväpande talibaner riktade sina vapen mot oss. Framför mig var en grop. De sa att de skulle rädda oss om vi trodde på islam. Jag var nära att svimma och jag kan fortfarande inte se mot kameror.

De kristna missionärerna från Sydkorea delades upp i grupper och flyttades ofta från plats till plats. Maten var dålig och flera drabbades av diarré. De tvingades arbeta under slavliknande förhållanden. Samtidigt behandlades de bra av några av kidnapparna.

Intensiva förhandlingar

– En del talibaner var vänliga när de frågade om våra namn och gav oss afghanska namn. De lekte med mobiltelefoner och senare tilläts jag ringa till Sydkorea för att prata med min man, sa Suh Myung-hwa, 29.

Sydkoreanerna släpptes fria efter intensiva förhandlingar på regeringsnivå där den sydkoreanska regeringen bland annat försäkrade att dra tillbaka sina 200 soldater från Afghanistan. Man lovade också att sätta stopp för framtida missionerande.

Sydkoreanerna har kritiserats för sitt naiva företag att åka till Afghanistan för att sprida den kristna tro. Kyrkan som skickade ut dem har försvarat sig med att deras enda syfte var att erbjuda humanitär hjälp.