Offer för vulkanen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-18

Några av alla svenskar som drabbats av askmolnet

Louise Ladberg, 42, och sambon Tor Ceasar, 44, sitter fast i Madrid.

Hemma i Sundbyberg ligger sprutan som hon använder för fertilitetsbehandling.

Nu fruktar paret att vulkankrisen ska innebära slutet för deras dröm om barn.

Över 100 000 svenskar sitter fortfarande fast till följd av den utslagna flygtrafiken.

För många av dem börjar läget bli allt mer kritiskt – reskassan sinar och arbetsinkomst går förlorad.

Skulle koppla av

Men för Louise Ladberg och hennes sambo Tor Ceasar kan mer än så gå förlorat. Paret åkte på en weekend i Madrid för att fly verkligheten ett tag. Föga hade de anat att den välbehövda semestern skulle kunna förstöra deras dröm – att bli gravida.

– Jag hade ingen aning om att vi skulle drabbas så här. Dåligt förberedd kan tyckas, men jag har lite annat att tänka på och den här minisemestern skulle vara ett sätt att koppla bort detta.

På tisdag måste Louise ta sin nästa fertilitetsspruta – och hon tog inte med den på resan.

– I värsta fall kommer detta att helt förstöra behandlingsprogrammet och i bästa fall kommer det att gå bra om vi bara är hemma senast tisdag. Då tar den övriga medicinen slut.

Men att flygtrafiken skulle komma igång de närmaste dagarna är inte troligt. Under tiden sitter många i liknande situationer som Louise. De tre stora charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor kämpar för fullt med att få hem sina runt 10 000 resenärer – andra, uppskattningsvis runt 100 000 personer enligt statistik från Transportstyrelsen, får klara sig helt på egen hand.

”Blir ruinerad”

21-åriga Stina Liljenfeldt befinner sig i Kuala Lumpur sedan i torsdags. Hon har inte fått någon hjälp av sitt flygbolag och försöker hanka sig fram på de få pengar hon har kvar.

– Det gör mig ruinerad då det är de pengarna jag ska överleva på när jag kommer tillbaka hem. Det verkar inte som om min reseförsäkring täcker mina kostnader för det här och jag kommer tappa flera dagar av arbete och därmed inte få någon lön från april.

Använder sociala nätverk

Strandsatta resenärer försöker nu genom sociala nätverk som Twitter och Facebook att hitta möjligheter att ta sig hem.

På Resdagboken har en grupp startats för att att samordna en bussresa från Barcelona tidigt på måndag morgon. En som nappat är Rikard Sjögren, 22, från Linköping som är fast i Barcelona med sin mamma, pappa och två syskon.

– Vi har varit på semester och skulle ha åkt hem i fredags. Det verkar som att det ska gå att ordna så att vi kan komma hem med den här bussen, säger han.