Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

De vill förbättra din trygghet på nätet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-04

Hans släkting mobbades av klasskamraterna.

Hennes pojkvän tog sitt liv – men levde kvar på Facebook.

Tillsammans med en webbproducent startar de nu Internetvandrarna.se för att hjälpa alla som kränks på nätet.

Det började med frustration över att inte kunna påverka.

Royne Rösselhart är en släkting till 13-åriga Stina Johansson, som Aftonbladet berättade om i början av januari.

Trygghet

Stina trakasserades av sina klasskamrater på Facebook. 13-åringens föräldrar kämpade i tre veckors tid för att få bort hatgruppen från det sociala nätverket.

Händelsen fick Royne Rösselhart att komma på idén till en sajt där alla kan anmäla trakasserier och övergrepp på nätet.

– Jag insåg hur svårt det var att stoppa trakasserier på nätet. Man var tvungen att jaga rätt på ansvariga för sajten där kränkningarna begicks och det är jättesvårt. Jag tyckte att det borde vara mycket enklare att värna om tryggheten på nätet, säger Royne Rösselhart.

Många samarbeten

Royne Rösselhart kontaktade Tony Björkholm, som arbetar med webbproduktion och sociala medier. Resultatet av samarbetet blev Internetvandrarna.se. Enligt den blivande stiftelsen är en internetvandrare någon som värnar om en bättre och trevligare attityd på nätet. En person som tipsar ansvariga om mobbning, identitetsstöld, groomning och pornografi. Därefter hjäler Internetvandrarna till att polisanmäla.

– Tanken är att alla som surfar på nätet och hittar något som är kränkande eller brottsligt ska kunna anmäla det till oss. Vi vill samarbeta med alla stora sajter för att på så sätt kunna hjälpa till att snabbare få bort kränkande material från nätet, säger Royne Rösselhart.

– Vi kommer att samarbeta med polisen, BRIS, Friends, Rädda barnen, Surfa lugnt och Facebook. Vi räknar med att bli klara med våra stadgar i helgen och sen gäller det bara att hitta ett bra sätt att samarbeta på.

Fick ingen hjälp

Sunniva Geertinger är en av dem som snabbt engagerade sig i stiftelsen. I januari förra året gick hennes sambo bort. Men hans sida på Facebook fanns kvar.

– Mitt i smärtan och sorgen fanns hans sida där vännerna skrev avskedshälsningar och frågade mig vad som hade hänt. Eftersom vi var sammanlänkade på nätverket såg jag det varje gång jag loggade in. Det var väldigt tungt och jag ville få bort det, berättar Sunniva Geertinger för Aftonbladet.

Sunniva kämpade under en lång tid med att få tag i Facebook, efter flera försök fick hon så småningom kontakt.

– Men de ville inte ta bort den helt utan använda sidan som en minneslund. Det tyckte inte jag att någon utomstående skulle avgöra. Det var upp till hans närmaste.

Vill se en förändring

Till slut, efter att Sunniva Geertinger tagit upp frågan i flera medier och skickat ett sista mail till de ansvariga, försvann sidan från Facebook.

– Men det var en strid. Det var fruktansvärt att behöva lägga så mycket tid på en sådan banal fråga. Men det var viktigt för mig eftersom det var så jobbigt med alla frågor, berättar Sunniva Geertinger.

– Jag hoppas att vårt engagemang med Internetvandrarna kommer att leda till en förändring. Man kan inte bete sig hursomhelst på nätet.

Sajten kraschade

Nyheten om sajten Internetvandrarna.se släpptes klockan 21 på torsdagskvällen.

En halvtimme senare brakade sajten ihop.

– Detta trots att jag ringde vårt webbhotell och förvarnade dem tidigare i dag. Vi ska ordna det här så fort vi kan, säger Royne Rösselhart till Aftonbladet vid 21.40 på torsdagskvällen.

– Men det här bevisar att vi verkligen behövs och att den statistik som tidigare funnits om hur många som drabbats kan vara toppen av ett isberg.

Fotnot: Stina Johansson heter egentligen någonting annat.