Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”En chans att komma tillbaka till arbetslivet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-09

”Lättare att få jobb”  Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) säger att syftet med fas 3 är att ge långtidsarbetslösa en chans att komma tillbaka.

Arbetslösa Gill Hagström, 61, kallar det ”ett modernt slavarbete”.

Men för arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är fas 3 ett sätt att ”inte ge upp om en enda människa”.

– Alternativet, att låta människor sitta hemma i soffan och inte göra något, vore mycket sämre, säger hon till Aftonbladet.

Skeptisk Arbetslösa Gill Hagström, 61, ogillar fas 3 och kallar det ”ett modernt slaveri”.

Aftonbladet berättade tidigare i dag om Gill Hagström, 61, i Norrtälje. Under två år har hon varit arbetslös.

Till sommaren hamnar hon i fas 3, det sista steget i regeringens plan för människor att komma tillbaka till arbetslivet, då man ska arbeta gratis – men få bidrag från antingen kommun eller försäkringskassa för att klara sina omkostnader.

Aftonbladet bad Gill Hagström att ställa sina egna frågor till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) gällande fas 3.

1. Varför ger man 5 000 kronor i bidrag till arbetsgivaren när den redan får betald arbetskraft?

– Syftet med fas 3 är att inte säga till människor att ”du behövs inte längre på arbetsmarknaden” utan att man ska kunna få en chans att komma tillbaka. Det är viktigt att man förstår vad det syftar till. Om man har en sysselsättning så är det lättare att få jobb och vi anser att det är rimligt att företag som ställer upp och som låter människor komma och arbeta på det här sättet får ett visst ekonomiskt stöd, i form av 200 kr per dag, säger Hillevi Engström.

2. Organisationer som Myrorna och Stadsmissionen använder den här sortens jobb istället för vanliga anställda vilket gör att de vanliga jobben försvinner. Vad anser du om att det blir på det här sättet?

– Jag tycker att det som till exempel Stadsmissionen och Myrorna gör är fantastiskt. De öppnar dörren för människor som annars inte skulle ha en sysselsättning och jag vill verkligen välkomna fler organisationer att göra detsamma. Men det ska vara en meningsfull sysselsättning som inte konkurrerar ut ett annat jobb, det handlar absolut inte om gratis arbetskraft. Om det är så att man känner sig utnyttjad så ska man kontakta sin arbetsförmedling. De har uppföljningssystem. Ingen ska uppleva att man inte blir schysst behandlad. Tanken med fas 3 är att man ska känna sig behövd och ha en gemenskap. Det ska vara en positiv reform. Alternativet, att man inte gjorde något och lät mäniskor sitta i soffan hemma eller bli sjukpensionärer, vore sämre, säger Hillevi Engström.

3. När man är i fas 1 och 2 får man arbeta extra, och därmed ha en chans att höja sin inkomst. Det har man inte möjlighet att göra i fas 3. Hur gör det att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden när man inte ens har möjlighet att ta de ströjobb man erbjuds, i ett försök att höja sin kompetens?

– De här detaljfrågorna går inte att kommentera. Det jag kan säga rent generellt är att om faserna fungerar som de ska så har man fått arbetsträning, rehab och coachning innan man hamnar i fas 3. Det finns ett batteri av möjligheter som ska vara uttömt under de 750 dagarna fram tills dess och då ska det här sedan vara en ytterligare möjlighet om det inte har fungerat. Men är man arbetslös så har man inte möjlighet att jobba extra, utan då ska man söka jobb. Jag ser fas 3 som ett positivt alternativ som ger alla som vill jobba en möjlighet att göra det, säger Hillevi Engström.