Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Förbered dig inför provet – redan nu

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-26

Så kan du få 2,0 på högskoleprovet 2010

Snart är det dags för Högskoleprovet.

Vi frågade experterna om deras bästa tips.

– Öva, öva, öva...

Snart drar det ihop sig till en av årets viktigaste händelser för alla som önskar komma in på drömprogrammet på högskolan.

Lördagen den 18 april är det dags för vårens högskoleprov och fler än någonsin har anmält sig: hela 67 080 anmälningar har kommit in till Högskoleverket, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med förra våren.

— Det finns flera olika förklaringar till att många vill skriva högskoleprovet nu. Många är i åldrarna 18-20. De nya antagningsreglerna gör högskoleprovet till en viktig andra chans och så den pågående lågkonjunkturen, säger Nils Olsson, utredare på Högskoleverket på studera.nu.

För att få riktigt bra resultat gäller det att förbereda sig.

– Att öva, öva och öva är det som gäller, säger Isabelle Olander på studera.se.

Öva – men på rätt sätt

Med det gäller att öva rätt. Bäst är att göra gamla prov.

– När du övar på provet hemma, gör det gärna under lika förhållanden som det kommer att vara på provdagen. Sitt ensam och tyst och ta tid på dig själv. Då är man lite bättre förberedd, säger Isabelle Olander.

Peter Smidfäldt projektledare på Folkuniversitetet har arbetat med att utbilda folk inför högskoleprovet i 15 år.

– Öva med papper och penna, inte bara digitalt. Det är viktigt att kunna hantera den praktiska situationen och lära känna sitt eget beteende. Det handlar väldigt mycket om att lära känna sig själv och sina egna styrkor och svagheter. Öva på ett medvetet sätt, tipsar han.

Följ ämnen i artikeln