9-årig flicka fick inte vård – dog

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

Tandläkaren ansåg att flickans svenska var för dålig

Tandläkaren ville avvakta med att operera den nioåriga flickans tand. Orsaken var att hon då skulle hinna lära sig svenska bättre.

Några månader senare dog flickan i blodförgiftning.

– Ytterst beklagligt att flickan dog, säger Raimo Pälvärinne, tandvårdsdirektör Folktandvården Östergötland.

Förra året uppsökte en nioårig flicka flera gånger Folktandvården i Norrköping med svår tandvärk, svåra kariesproblem och varböld i munnen. Tandläkaren beslutade att dra ut den angripna tanden. Men flickan, som var nyinflyttad i Sverige och som tidigare inte fått behandling i Sverige, var orolig och operationen gick inte att genomföra.

Skulle mogna

Två gånger ställdes behandlingen in. Enligt tandläkaren var det omöjligt att få flickan att gapa och att få henne att samarbeta. I en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen framkommer att tandläkaren bestämde sig för att avvakta med operationen i sju månader. Motiveringen var att ”patienten då skulle bli van vid svenska språket” vilket skulle underlätta kommunikationen mellan tandläkare och patient. Under tiden fick flickan antibiotika mot muninflammationen.

Ett par månader senare tvingades flickan uppsöka sjukhusakuten med sin mamma. Hon hade svåra munplågor och var mycket svullen över vänster ansiktshalva. Flickan skickades omgående till en käkkirurgisk klinik där en svår blodförgiftning konstaterades. Hennes tillstånd blev snabbt sämre och två dygn senare dog flickan. Raimo Pälvärinne är tandvårdsdirektör på Folktandvården Östergötland.

"Ytterst ovanligt"

– Det var en del kommunikationsproblem med flickan och hennes föräldrar som inte kunde svenska så bra. Detta är ytterst ovanligt. Under alla mina år har jag aldrig varit med om att en patient avlidit i samband med tandbehandling, säger Raimo Pälvärinne.

– En utredning kring fallet har tillsatts och även om den inte får flickan tillbaka i livet kan den förhoppningsvis visa vad som gick fel, säger Raimo Pälvärinne.

Birgitta Hagström är enhetschef på Socialstyrelsen region sydöst.

– Jag känner inte till ärendet, men vi kommer att utreda det precis som vi brukar med lex Maria-fall. Sedan får vi se vilka åtgärder som kan bli aktuella, säger Birgitta Hagström.

Läkaren som inte åtgärdade flickans munproblem arbetar kvar som vanligt.