Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Drunknade i oljan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

En brandman dog och en annan räddades med nöd och näppe från att drunkna i tjock olja under tisdagens sanering av det stora oljespillet i Kina.

Försöken att rensa upp ett av landets största oljespill någonsin krävde minst ett människoliv på tisdagen. En 25-årig brandman som arbetade med sanering på en båt slogs överbord av en våg och drogs ut till havs.

Drogs ner i olja

Nära ögat var det för en annan ung arbetare som tappert hade gett sig ut för att laga en trasig pump när han föll ner i den kletiga oljan. Mannen sprattlade desperat i den svarta sörjan och var nära att drunkna, men drogs i sista stund upp av sina kamrater.

Oljespillet kommer från en oljepump i hamnstaden Dalian som dramatiskt exploderade i fredags. Omkring 1 500 ton olja beräknas ha läckt ut i vattnet sedan dess. Det kan jämföras med de över 600 000 ton som spridits i Mexikanska Golfen.

Städar med pinnar

Läckan uppges vara tätad, men den olja som redan pumpats ut sprider sig alltjämt i vattnet.

Sedan dess har myndigheterna gått man ur huse för att städa upp oljan – många gånger med undermåliga hjälpmedel.

– Vi har inte ordentlig saneringsutrustning, så våra arbetare använder gummihandskar och pinnar, säger en myndighetsrepresentant i området till Beijing Youth Daily, rapporterar AP.