Palm vill tänka och känna efter

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-16

Veronica Palm.

Veronica Palm, riksdagsledamot och Stockholms arbetarkommuns ordförande, har seglat upp som en av favoriterna till att ta över Socialdemokraterna.

– Jag vill inte kommentera det. En dag till vill jag tänka och känna efter, säger hon.

S-tungviktarna Sven-Erik Österberg och Thomas Östros ställer partiledardörren på glänt.

Men de håller inne med sitt besked om de kan tänka sig att efterträda Mona Sahlin.

Partiets gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, och den ekonomisk-politiske talespersonen Thomas Östros, är heta namn i partiledarspekulationerna. Men efter Sahlins avgångsbesked har de undvikit att svara på om de vill efterträda henne.

På tisdagen svarade de på mediernas frågor. Men de svarar varken ja eller nej på om de är intresserade av att bli partiledare.

– Vi har ännu inte ens en valberedning. Den ska väljas den 4 december. Sedan sätter de i gång sitt arbete och det är valberedningens ansvar att vaska fram de personer de tycker ska leda partiet. Och det har jag väldigt djup respekt för, säger Östros.

Ligga lågt

Att inte öppet visa sitt intresse är kutym i Socialdemokraterna. I stället handlar det om att ligga lågt i väntan på att få partiledarfrågan från valberedningen.

– Det finns bara en som kan ställa den frågan och det är valberedningens ordförande och där är vi inte än, säger Österberg.

Det som talar för Östros och Österberg är att de har både ministererfarenhet och sitter i riksdagen. Det har aldrig tidigare hänt i modern tid att en S-ledare inte haft den bakgrunden. Dessutom är det ont om tid för att hitta Sahlins efterträdare.

Men de båda har stor del i ansvaret för den politik som ledde till valförlusten. Röster har höjts för att fler än Sahlin ska avgå.

Östros minst populär

I en enkätundersökning bland 1 215 S-politiker som Expressen gjort är Östros minst populär bland tänkbara partiledarkandidater. Flest röster får förre EU-kommissionären Margot Wallström, som redan sagt nej offentligt. Därefter kommer den 37-åriga riksdagsledamoten Veronica Palm, följd av förre justitieministern Thomas Bodström som också sagt nej tack.

Palm var mest besvärad över stödet när TT talade med henne och bad om en dag för att tänka och känna efter.

Österberg hamnar på fjärde plats och är lågoddsare hos vadslagningsfirmorna. Han har pekats ut som en övergångslösning i väntan på att andra växer till sig.

Tre små barn

Det som också talar för Österberg och Östros är att kraven på total förändring av S-politiken tycks mattas av. I en debattartikel skriver partiets kriskommission att "vi inte måste vända på varje sten"

– Vi behöver utveckla den politik vi har nu. Det vore fel att kasta in partiet i nya omprövningar, säger förre folkhälsoministern Morgan Johansson.

Han tycker till exempel att partiet borde lyfta frågorna om kortare arbetstid igen och om höjda pensioner. Johansson uppger att han inte tänker kandidera för partiledarposten på grund av att han har tre små barn.

Den avgående partiledaren Mona Sahlin deltog på tisdagen i det första riksdagsgruppmötet efter sitt besked. Hon menar att mediespekulationer och opinionsmätningar om olika namn inte underlättar.

– Låt partiet få ta tid på sig så blir det här bra, säger Sahlin.

TT