Trots alla fel – Krogh kan inte stoppas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-24

Skandalläkaren Johanne Krogh får fortsätta operera svenska patienter – trots alla felbehandlingar i Norge.

Landstinget kan inte hindra henne.

– Den stora, stora missen är att arbetsgivaren inte ringt och kollat referenser, säger Eva Nilsson Bågenholm på Läkarförbundet.

Läkaren Johanne Krogh har anmälts för felbehandlingar i Norge vid 42 tillfällen och ytterligare sju gånger i Sverige. Norska myndigheter har betalat ut över 10 miljoner kronor i ersättning till missnöjda patienter. Trots det får hon fortsätta operera på sjukhuset i Hudiksvall.

– Jag kan inte finna några medicinska orsaker till att hon inte ska jobba kvar, säger Kjell Norman, divisionsansvarig inom Gävleborgs landsting.

Ser du inga problem med att hon stannar?

– Det vore väl att sticka huvudet i sanden och säga att det inte blir problem. Det är klart att människor som ska opereras av den här läkaren kommer att höra av sig och vara oroliga, säger Norman.

Får inte operera i Norge

Det är inte bara patienter som reagerat på Johanne Kroghs metoder och bemötande. Även kollegor på Hudiksvalls sjukhus stämmer in i kritiken.

– Det är patientuppföljningen som inte fungerar. Om man opererar en patient så måste man ta hand om dem hela vägen. Jag har själv tagit över några av hennes missnöjda patienter, säger en ortopedläkare som jobbat tillsammans med Johanne Krogh i flera år.

Krogh har i grunden en dansk läkarlegitimation. I Norge har hon förlorat sin specialistlegitimation som kirurg.

I Sverige och Danmark får hon trots det fortsätta att operera.

– Det som är lite speciellt i den här situationen är att man i Norge har beslutat att hon inte får utföra operationer. Men man har inte tagit bort hennes legitimation. I Sverige blir man antingen av med sin legitimation eller så får man det som kallas för prövotid, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

”Många byter jobb”

För den som bor i EU och har en läkarlegitimation är det inga problem att få legitimation i andra EU- och EES-länder där Norge ingår. För att legitimationen ska bli ogiltig krävs att den dras in i det land där den utfärdats.

Därför har Johanne Krogh obehindrat kunnat hänga av sig sin läkarrock i ett land och ta på sig den igen i ett annat.

– Många av de här försöker hålla sig undan genom att byta jobb. Är man en skurk kan man alltid ligga steget före, säger Lars-Åke Johnsson, ställföreträdande generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Eva Nilsson Bågenholm är kritisk till att inte landstinget gjorde en bättre bakgrundskontroll innan de anställde Johanne Krogh.

– Det kan man säga så här i backspegeln att det borde vi ha gjort, säger Kjell Norman.

Aftonbladet har sökt Johanne Krogh utan resultat.