Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Choklad skördas av barnslavar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-17

Svenska tillverkare vet inte varifrån kakaon kommer

Barn säljs som slavar för att arbeta på kakaoplantager.

Kakaon används sedan i våra mest populära chokladkakor.

– Tyvärr finns det ingen möjlighet att garantera att det inte förekommer, säger Marie Louise Elmgren, informationschef på Nestlé.

Barnslaveriet har filmats av en dansk reporter med dold kamera.

En reporter på den danska tidningen Ekstra-Bladet har filmat med dold kamera på kakaoplantager i Elfenbenskusten – världens största kakaoproducent. Barnen smugglas över gränsen från fattiga länder som Mali och Burkina Faso.

”Vi fick ingen lön”

– Vi fick ingen lön för vårt arbete, bara lite mat som ofta var rutten. Vi sov i ett litet skjul och arbetade från tidigt på morgonen tills det blev mörkt, säger Zanga Thoaré, som var 13 år när han lockades till Elfenbenskusten av en smugglare i Mali.

Om han inte gjorde som arbetsledaren sa blev pojken slagen med en käpp.

Elfenbenskusten och grannlandet Ghana står tillsammans för minst 70 procent av all kakaoproduktion i världen. Den svenska organisationen Swedwatch slog redan 2006 larm om den farliga kakaoproduktionen i länderna.

Inga svenska garantier

När undersökningen följdes upp förra året stod det klart att de största chokladtillverkarna i Sverige fortfarande inte kunde garantera att chokladen kom från plantager som inte använder barnarbetare.

Orsaken är att kakaon odlas småskaligt, sedan säljs den vidare i flera led innan den når chokladfabriken. Marabou som ägs av Kraft Foods ska gå över till att bara använda kakao som är certifierad av Rainforest Alliance. Och Cloetta har precis lanserat en rättvisemärkt chokladkaka.

Tillverkarna ser det som små steg på vägen.

– Vi bör nog alla vara beredda på att betala för schysta produkter, säger Anders Carne, informationschef på Kraft Foods.