Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Migrationsverkets personal: ”Vi förbjuds att ge dem en macka”

Publicerad 2013-06-26

Chefernas beslut: De som väntar på utvisning tillåts inte äta efter klockan 21

Människor som väntar på utvisning på Migrationsverkets förvar i Kållered får inte serveras mat efter klockan 21, har cheferna beslutat.

– Det är en inhuman behandling. Hur ledsna och hungriga de än är får vi inte ge dem en smörgås, säger en anställd.

– Det är viktigt med rutiner för att de ska må bra, säger chefen Leif Andersson.

I mars beslutade cheferna för Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg, att de som sitter på förvaret inte får serveras mat efter klockan 21.

Flera i personalen har varit kritiska till beslutet. 

– De ska skickas till Bagdad och vill ha en smörgås och vi ska bara säga "Nej". Hur hungrig och ledsen man än är förvägras man som förvarstagen en smörgås på natten, även om det bara är för oss i personalen att öppna en dörr, säger en anställd vid förvaret till Aftonbladet.

Räknar med repressalier

– Även om de har egen mat i kylskåpet ska vi förvägra dem det. Det är inhumant.  Ledningen är benhård. Skulle jag ge en smörgås till någon på natten kan jag räkna med repressalier från chefen. Det känns jobbigt som anställd att ledningen förhindrar en från att visa medmänsklighet.

Enligt personalen är många intagna svårt deprimerade. De surfar ofta på internet på dagen och vänder på dygnet. Därför sover många på dagen, då maten serveras.

– Varför beslutet tagits vet vi inte. Det har vi frågat oss. På flera förvar, som Märsta, Åstorp, finns möjlighet att få nåt att äta på natten om man är orolig och hungrig, men så är inte fallet i Göteborg, säger en anställd.

"Är ett lagbrott"

På beslutet som bifogas artikeln kan man läsa att en teamledare kan besluta om mat.

– Ofta finns ingen teamledare på plats och även en teamledare kan få repressalier om de godkänner att ge mat. De förvarstagna kan få egen mat från släktingar eller dylikt som de har rätt att förvara i ett kylskåp, men de har inte rätt att äta denna mat under natten. Inga beslut om omhändertagande av egendom tas. Så vitt jag kan bedöma så är det här ett lagbrott. Cheferna är medvetna om att de förvarstagna inte vågar bråka om sina rättigheter och de kan inte överklaga ett beslut som aldrig fattats.

Enligt en anställd har flera intagna drabbats av matförgiftning då de gömt mat på sina rum. Dessutom anser personalen att det är en säkerhetsrisk, då många intagna har missbruksproblem.

– De kommer in och tänder av här. Om de då är sugna på en macka på natten känns det inte bra att neka dem.

"Otransparent med fria tyglar"

Enligt förvarets enhetschef Leif Andersson togs ett gemensamt beslut om matrutiner av cheferna för fem förvar i landet i fjol.

– Dels finns det vetenskapliga belägg för att det är viktigt för förvarstagna med fasta rutiner för att må bra över tid. Frukost, lunch, middag och kvällsfika serveras på fasta tider. Det är samma sak även på andra håll, titta på vilken institution som helst: sjukhus, kriminalvården. Dels är det viktigt då man ska planera för personalen.

Leif Andersson uppger att det finns möjlighet att göra undantag:

– Om någon är sjuk eller om någon nyss anlänt till förvaret kan man göra undantag. Men om man gjort ett undantag ska man kommunicera det, och anledningen till varför. Tidigare blev det motsättningar i personalen då vissa sa ja till en smörgås och andra sa nej. Vi har inte kunnat hantera det här på ett transparent och förutsägbart sätt med friare tyglar.

"Hypotetisk spekulation"

Kan man inte tänka sig att de förvarstagna mår sämre av att känna att deras frihet inskränks ännu mer då de inte ens kan få en macka om de är hungriga på natten?

– Det är en hypotetisk spekulation. Jag är inte rätt person att svara på det. Det finns forskare på området som är mer insatta i ämnet.
Aftonbladet har tidigare berättat om att anställda vid förvaret mot sitt nekande anklagats av cheferna för att ha sovit på jobbet.

Enligt en anställd till Aftonbladet har sovanklagelserna främst riktats mot dem som varit mest kritiska mot behandlingen av de intagna på förvaret.

– Jag har svårt att se sambandet. Det här är två helt olika frågor, säger Leif Andersson.