Fackpampen stal miljarder från medlemmarna

Publicerad 2013-02-28

Bekostade dyra skönhetsoperationer

Fackpampen styrde över miljontals personer.

Nu sitter hon bakom lås och bom - misstänkt för att ha stulit 1,2 miljarder kronor ur medlemmarnas fickor.

Pengarna ska hon ha använt på lyxshopping och skönhetsoperationer.

Elba Esther Gordillo, 68, har kallats för den mäktigaste kvinnan i Mexiko. I snart 25 år har hon suttit på posten som ordförande för landets lärarförbund med 1,5 miljoner medlemmar.

Nu misstänks hon för att ha förskingrat 200 miljoner dollar, motsvarande 1,2 miljarder kronor, av fackförbundets tillgångar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Levde i lyx

Pengarna ska hon ha använt för att finansiera ett liv i lyx och överflöd - med bland annat shoppingrundor på lyxvaruhus i USA och kostsamma plastikoperationer.

Enligt åklagare spenderade hon över 19 miljoner kronor på det amerikanska lyxvaruhuset Neiman Marcus.

110 000 kronor gick till plastikoperationer i USA och för 6,5 miljoner kronor köpte hon en villa i San Diego, USA, enligt åklagarna.

Världens värsta skolor

Det mexikanska lärarförbundet är enligt AP oerhört mäktigt. Nyhetsbyrån uppger att facket har en sådan kontroll över landets skolor och tillsättningar av tjänster att regeringen över huvud taget inte vet hur många skolor, lärare eller studenter som finns i Mexiko.

Samtidigt har det mexikanska utbildningssystemet anklagats för att vara ett av världens värsta. Bara 47 procent av landets ungdomar förväntas gå ut gymnasiet. I USA ligger siffran på närmare 80 procent, uppger AP.

Sitter inspärrad

I förra veckan intervjuades Gordillo om problemen i utbildningssystemet. Intervjuaren sa att Gordillo är "den mest hatade kvinnan i Mexico".

Då svarade fackpampen:

– Det finns ingen som är mer älskade av sitt folk än jag. Jag bryr mig verkligen om lärarna.

Nu sitter Gordillo som tidigare gjorde sig känd för sina Hermes-handväskor, sina designerkläder och sina dyra accessoarer inspärrad på ett kvinnofängelse. Hon greps på Toluca-flygplatsen sex mil utanför huvudstaden Mexico City på tisdagen. Om hon döms som skyldig till bedrägerierna riskerar hon ett 30-årigt fängelsestraff.