Meteorregn över Sverige i natt
Publicerad 2013-04-22
Om vädergudarna vill det kommer vi i natt att kunna se ett meteorregn skina på himlen.
Patrikelströmmen som kallas för Lyriderna uppstår när jorden korsar kometen Thatchers bana.
– När jorden kolliderar med grus och småstoft som kometen släpper ifrån sig uppstår ett ljussken, säger astronomen Alexis Brandeker.
Både jorden och kometen Thatcher går i banor runt solen och när banorna korsas i april uppstår det som man kallar för Lyriderna.
– Det är ett meteorregn, eller snarare en ström av partiklar som återkommer i april varje år, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.
Kometen Thatcher släpper ifrån sig lite grus och småsten som sedan finns som stoft runt dess bana.
– När jorden går förbi kometens bana så kolliderar stoftet med jorden. Den kollisionen kan man då se som små ljussken som man kallar för meteorer eller stjärnfall.
Extra många nu
När småstoftet från kometen når jordens atmosfär hettas det upp, och det är den upphettningen som man kan se som ett ljussken på himlen.
Meteorer kan man normalt sett se varje natt när det är mörkt. Då handlar det om ett par meteorer i timmen.
– Just nu kan man se extra många. När Lyriderna kommer kan man se kanske 20 stycken i timmen, det handlar alltså om en tiodubbling, säger Alexis Brandeker.
”Ska vara stjärnklart”
Klockan ett i natt är det störst chans att få en skymt av meteorregnet. Det kan ses överallt i Sverige men det krävs bra väderförhållanden.
– Det viktigaste är att det är riktigt mörkt när man går ut. Sedan ska det vara stjärnklart, annars ser man inte så mycket, säger Alexis Brandeker.
Kommer du själv att gå ut och titta?
– Nej det kommer jag inte att göra, det här händer så ofta.
”Som att det duggar”
Lyriderna är inte det enda meteorregnet som man kan se från jorden. Liknande regn går att se under andra tider på året, beroende på vilka kometbanor som jorden råkar korsa.
De mest kända är Perseiderna som man kan se i mitten av augusti, och Leoniderna som inträffar i mitten av november.
Vissa år när jorden råkar passera nära en komet uppstår riktigt kraftiga regn.
– Då kan det komma flera tusen meteorer i timmen, det kan man verkligen kalla för ett regn. Men så blir det inte i natt, nu blir det mer som att det duggar lite, säger Alexis Brandeker.