Aktivister finns kvar inne på Forsmark

Publicerad 2012-10-10

I morse greps aktivister på Ringhals.

Men flera aktivister befinner sig fortfarande inne på Forsmarks kärnkraftverk – sedan klockan 5 i går morse.

– Vi har varit här i 34 timmar, säger aktivisten Rasmus Törnqvist till Aftonbladet.

Polisen hittade efter drygt 28 timmar fyra personer inne på Ringhalsområdet.

– Fyra personer, två kvinnor och två män, greps strax efter klockan 9 av polis. Det gick lugnt till, säger Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig vid Greenpeace.

Men fortfarande finns flera aktivister kvar inne på Forsmark.

”Är skrämmande”

Tyst över telefon pratade Aftonbladet strax innan klockan 14.40 med Rasmus Törnqvist, som inte ville uppge var inne på området han befinner sig.

Tidigare letade sex poliser med hundar igenom området – utan att upptäcka dem. Nu surrar en helikopter i luften.

– Vi har bara gått omkring här inne och har inte behövt hålla oss undan. Det är skrämmande ju längre tiden går. Vi är helt vanliga människor som är otränade för sådant här. Hade vi haft onda intentioner hade vi kunnat göra mycket skada. Vi hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle dröja oss kvar inne på ett kärnkraftverk så här länge, säger Rasmus Törnqvist, som till vardags jobbar med insamlingar för Greenpeace.

Han uppger att han inte tror att han kommer att fällas för brott.

– Det vi gör är att uppmärksamma hur illa det är ställt med säkerheten på svenska kärnkraftverk och det borde inte vara ett brott.

Även på Ringhals

Vid 7.30 i går morse tog sig runt 20 Greenpeaceaktivister in på kärnkraftverket Ringhals, samtidigt som ett 50-tal tog sig in på Forsmark. Meningen var att göra ett stresstest och påvisa hur utsatta kärnkraftverken är för säkerhetsrisker.

Vid 8-tiden på onsdagmorgonen fanns fyra aktivister fortfarande på Ringhals.

– Vi sitter på ett tak. Vi klättrade först upp på ett annat tak men där var det för höga strålningsnivåer och därför bytte vi, sa Isadora Wronski, 28, som jobbar med klimat- och energifrågor på Greenpeace.

Gömda under presenning

Aktivisterna tog sig upp på taket med hjälp av en stege och gömde sig under en presenning. En helikopter snurrade ovanför dem i luften i går.

– Vi har kunnat operera ganska obehindrat. Vi har inte sett några vakter eller poliser i dag. Vi hör att arbetarna har börjat jobba. Nu när vi står och tittar ner mot reaktorerna ser vi ingen säkerhetsbevakning alls. Det här säger att säkerhetsläget är mycket mer alarmerande än man kunnat tro. Vi har en nationell krissituation när det gäller säkerheten på kärnkraftverken.

Aktivisterna har sovit på liggunderlag och sovsäckar under natten.

– Vi är här för att visa att man totalt missbedömt säkerhetsläget på svenska kärnkraftverk. Det är inte bara den yttre säkerheten, skalet. Ringhals står under särskild tillsyn nu, från Strålskyddsmyndigheten, sedan flera brister påtalats, säger hon.

”Kan få härdsmältor”

Isadora Wronski tar upp branden som inträffade i reaktorinneslutningen på Ringhals 2 i maj i fjol. Det tog ett år att sanera efter den. När man höll på att städa upp upptäcktes svetsrester inne i nödkylningssystemet som ska gå igång, och som pluggats igen så att de endast fungerade till 85 procent.

– Så hade det varit sedan 80-talet. Det är barockt. Stresstesterna visar också att om det skulle snöa för mycket skulle taken kunna rasa in till bassängen för uttjänt kärnbränsle på Ringhals 1. Man kan få härdsmältor även i sådana bassänger. Det hände i Fukushima. Man har inte heller adekvat skydd mot jordbävningar eller om något inträffar på mer än en reaktor samtidigt. Så kan vi inte ha det.

Oroar ni er för att bli ställda inför rätta?

– Jag är beredd att ta det potentiella straffet. Jag förstår inte hur Lena Ek kan låta det här fortsätta. Jag känner att det är mitt ansvar och min plikt när jag jobbar med de här sakerna och har information, att berätta för andra människor om det. Det stora brottet här begås av kärnkraftsbolagen, strålskyddsmyndigheterna, Lena Ek och de som inte tar ansvar. Kärnkraftsolyckor kan inträffa i civiliserade samhällen. Det såg vi i Fukushima.

Vill få reaktorerna ur drift

Hur länge ska ni stanna?

– Det finns inget som tyder på att de är på väg att upptäcka oss, så vi får se hur länge det blir.  Vi har mat så vi klarar oss och kan vara här till Lena Ek bestämmer sig för att ta de svenska reaktorerna ur drift. De får inte vara igång just nu, eftersom det är så farligt att ha dem igång. Vi vill att man tar dem ur drift nu.

Stefan Dahlhielm, vakthavande på Hallandspolisen, blir förvånad när Aftonbladet upplyser om att aktivister fortfarande befinner sig inne på Ringhals:

– Det får vi undersöka givetvis. Vill de att vi ska leta rätt på dem? Det är inte så att de kommer fram i så fall?

Det vet jag inte.

– Då lär ju vi få åka dit och undersöka den saken, säger han.

Trodde inte på aktivisterna

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, ifrågasatte först att aktivisterna skulle finnas på området:

– Jag har fått informationen om att folk fortfarande påstår sig vara kvar inne på Ringhals. Det är en hypotetisk fråga. Vem som helst kan ju ringa och säga att så utan att vara det. Vi tror ju inte det. Polisen har sökt av området med hundar och utrustning. Det är möjligt, Ringhals är inte en liten fabrik. Det är gott om byggnader, containrar och annat och de kan kanske ligga och trycka någonstans. Vi får väl fortsätta leta.

– De säger att de har legat på ett tak där det var för mycket strålning. Några sådana tak har vi inte. Jag har också fått information om att någon twittrar att de befinner sig mellan det första och det andra staketet – och där är inte strålningen högre än på Aftonbladet. Ska man ta sig in på driftområdet som egentligen är skyddsområdet är det mycket svårare och vi har inga indikationer på att någon skulle varit där, säger Gösta Larsen.

”Utgör ingen fara”

– Det här kostar samhället massa med pengar, med polisinsatser. Det är ju inte så kul för dem som jobbar här heller, men det bryr de väl sig inte om, de som gör det här.

Om det skulle visa sig att aktivister fortfarande befinner sig på området, vad säger det om er säkerhet?

– Om det är inne på industriområdet säger det samma sak som tidigare. Vi har ett inre staket där de inte kan komma, och dit har de inte kommit mig veterligen. Det blir liksom svårare ju längre in man kommer på ett kärnkraftverk. Om man befinner sig inne på industriområdet utgör man ingen fara vad det gäller kärnteknisk verksamhet.

Är det inte allvarligt ändå?

– Jo det är ett lagbrott, grovt olaga intrång, så visst är det allvarligt. Vi har aldrig sagt att det ska vara omöjligt att ta sig in på området. Syftet med staketet är att visa att det är Ringhals område och att det är olagligt att ta sig in här.