Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

FN skickar observatörer till Syrien

Publicerad 2012-04-14

För att stoppa blodbadet i Syrien sänder FN ett team observatörer till landet.

Svenska officerare kan komma att ingå i den första truppen.

Om våldet inte minskar hotar FN med "ytterligare åtgärder".

Lördagen inleddes med att Syriska säkerhetsstyrkor öppnade eld mot fyra civila som deltog i en begravning i den norra staden Aleppo. Enligt AFP sköts de ihjäl när de skulle begrava en demonstrant som dödats i fredags. 

Senare ska nio personer ha dödats i granateld i staden Homs, skriver TT.

Skickar in ett team observatörer

För att få stopp på våldet har FN:s säkerhetsråd för första gången sedan konflikten började, för mer än ett år sedan, röstat ja till en bindande resolution.

Ryssland och Kina har tidigare vägrat anta resolutionen och lagt in sitt veto, efter långa överläggningar har länderna nu valt att ansluta sig till resten av medlemsländerna.

Första steget för FN är att få regimen att godkänna att 30 obeväpnade observatörer kommer in i landet. Nästa steg, som kräver en ny omröstning, är att sända 200 nya observatörer.

Svenska officerare kan skickas

I den första truppen kan det bli aktuellt att skicka svenska officerare. FN har fått godkänt av Svenska utrikesdepartementet (UD) att fråga sju svenska officerare som ingår i FN-styrkan Untso och befinner sig i närområdet.

– Om FN skulle vilja fråga de svenska officerarna som finns i området om de vill byta och ingå i den här styrkan i stället så får de göra det, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

Om det blir aktuellt bygger däremot helt på om de svenska officerarna själva vill in i landet.

"Ytterligare åtgärder"

FN:s sändebud, Kofi Annan har lagt fram en fredsplan som regimen sagt sig acceptera. Den innebär bland annat ett eldupphör från båda sidor, att regimens trupper ska dra sig tillbaka, att fångar ska släppas och att media ska släppas in i landet.

Om våldet inte upphör, eller om Annans fredsplan bryts hotar FN med "ytterligare åtgärder".

– Vi hoppas att detta kommer innebära ett slut på det brutala våldet, säger Frankrikes FN ambassadör Gerard Araud till AP.

FN uppskattar att regimen i Syrien har dödat mer än 9 000 människor sedan upproret inleddes.