Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Brottsmisstänkt gynekolog får jobba vidare

Publicerad 2012-02-22

Den 48-åriga gynekologen åtalades i måndags för att ha ofredat två av sina patienter sexuellt.

Trots misstankarna fick han en ny tjänst som överläkare på en kvinnoklinik i Västsverige.

– Med den information vi har idag så ser vi ingen anledning att vidta några åtgärder mot honom, säger verksamhetschefen.

Under 2010 anmälde två av mannens patienter hur de blivit sexuellt ofredade under ett gynekologbesök på en vårdcentral i Göteborg.

Den 48-åriga läkaren ska fört in sina fingrar upprepade gånger i båda kvinnornas underliv. Till en av dem ska han enligt åtalet ha sagt att han ville visa en ny sexuell stimuleringsmetod – ”vindrutetorkarmetoden”.

– Det här handlar om två för varandra helt okända damer, säger kvinnornas målsägarbiträde Birgitta von Sydow.

De båda kvinnorna kände sig utnyttjade och vände sig till polisen. I måndags åtalades mannen för två fall av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Han nekar till brott.

Sa upp sig

Under polisutredningen har gynekologen sagt upp sig från sitt arbete i Göteborg men samtidigt fått en ny anställning som överläkare på en kvinnoklinik i Västsverige.

Enligt verksamhetschefen på kliniken fick de ingen information om att mannen var föremål för en utredning under anställningsprocessen. Det var först när en journalist från tidningen Metro ringde i tisdags som allt uppdagades.

”Kan ha viss förståelse”

– Det är lite olyckligt att vi inte fått reda på det tidigare. Vi fick inte någon information i samband med referenstagning. Varken rekryteringsbolaget eller när vi själva kontrollerade referenser. Och det här var vad jag bedömer som en väldigt noggrann genomgång.

Hur ser du på att han själv inte berättade om utredningen?

– Jag kan ha viss ha förståelse för att han själv har känt sig stressad över det här och inte insett vikten av att informera arbetsgivaren.

Påverkar de nya uppgifterna hans anställning eller arbetsuppgifter på kliniken?

– Med den information vi har idag så ser vi ingen anledning att vidta några åtgärder mot honom.