”Tragiskt att någon ska behöva sluta sitt liv så ovärdigt”

Publicerad 2012-03-31

Evas morbror Stig, 71, dog i sitt hem efter att ambulansen vägrade ta med honom

Sörjer sin morbror  På morgonen den 16 mars var Stig Billing, 71, dålig efter att under natten ha kräkts blod. Ambulans tillkallades, men den vägrade ta med honom och några timmar senare hittades han död. ”Det är en stor skandal”, säger systerdottern Eva Billing.

Stig Billing, 71, var så dålig att han ­spydde blod.

Men ambulans­personalen trodde att han hade vinterkräksjuka och vägrade ta med ­honom till sjukhus.

Några timmar senare var Stig död.

– Detta är för jävligt och en stor skandal, säger hans systerdotter Eva ­Billing, 48.

Stig bodde ensam i sitt radhus i Njutånger i Hälsingland. Eftersom båda hans ben var amputerade hade han tillsyn av hemtjänsten.

När sköterskorna kom dit på morgonen den 16 mars var Stig riktigt dålig och berättade att han hade kräkts något blodliknande under natten.

Hemtjänstpersonalen beslutade då att tillkalla ambulans.

– Ambulansen kom, men de ville inte ta med Stig då de misstänkte att han drabbats av caliciviruset, vinterkräksjuka, säger Eva med tårfyllda ögon.

Älskade havet

Stig lämnades ensam hemma, men framöver skulle hemtjänsten komma på tätare besök.

När de återvände ett par timmar senare låg Stig död i sin säng.

– Det är så tragiskt att ­någon ska behöva sluta sitt liv så ovärdigt och ensam.

Enligt Eva var Stig en ­social friluftsmänniska som älskade att segla. ­Havet var hans liv.

– Det känns sjukt om a­mbulanspersonalen ska kunna fatta så här livs­­- av­görande beslut. Det ska väl läkare göra, säger Eva, som kommer att anmäla händelsen till Socialstyrelsen.

Ska utredas

Lars Lagerström är vårdenhetschef för landstinget i Gävleborg och har ansvar för ambulanssjukvården i Hudiksvall.

– Det är givetvis beklagligt det som hänt och vi har inlett en internutredning. Vad den leder till får vi se.

Ska ambulanspersonalen fatta livsavgörande ­beslut?

– Det är sjuksköterskor på ambulansen och de ­måste alltid göra en bedömning på plats om patientens vårdbehov. I detta fall har de också varit i kontakt med medicinjouren på Hudiksvalls sjukhus.

Dör patienten några t­immar senare måste de väl ha gjort en felbedömning?

– Det kan jag inte ­säga, det får utredningen ­visa.

Ambulansen kom efter ett halvt dygn

Här är fler skandaler med ambulanssjukvården och SOS

2011

77-årige Ingvar ringde 112 två gånger men ­ambulansen kom först efter ett halvt dygn. Ett dygn senare avled han på sjukhuset av en hjärtinfarkt. ­Socialstyrelsen har riktat hård kritik mot ­ambulansen och SOS Alarm.

3 januari 2011

När Hans Sjöberg, 68, ­insjuknar ringer hans fru Vivi-Ann SOS Alarm och blir hänvisad till akutmottagningen. Där viftas hennes vädjan bort. Tre dagar senare svimmar Hans vid Vivi-Anns fötter. Först då skickas en ambulans. För sent. Hans avlider av vatten i lungorna. Socialstyrelsen granskar fallet.

11 januari 2011

Lisa Holm, 83, tvingas vänta på ambulans i mer än tre timmar efter att ha skadat sig i sin ­lägenhet. Hennes väninna Basti Andersson slår larm sju gånger innan hjälpen kommer. Då är det redan för sent. Lisas liv går inte att rädda. Socialstyrelsen ­granskar fallet.

30 januari 2011

Emil Linnell, 23, ringer 112 flera gånger utan att få en ­ambulans. Trots att han har ­andningsproblem och inte kan stå upp, avvisas hans rop på hjälp. Några timmar senare hittas han död i sin lägenhet med brusten ­mjälte. SOS-sjuksköterskan avskedas, åtalas för grovt vållande till annans död men ­frias av Stockholms tingsrätt. Åklagaren har överklagat till ­hovrätten.

Mars 2011

Ann-Christine, 60, ringer SOS Alarm. Hennes man Thomas, 53, kan inte sluta hosta och har smärtor. Operatören föreslår att hon ska köpa hostmedicin till honom. Social­styrelsen granskar fallet.

Juni 2011

En tioårig flicka klipper ­ manen på en häst när den rycker till med huvudet och den stora saxen trycks in i bröstet på flickan. Hennes mamma ringer efter ­ambulans medan flickan ligger på golvet och ­blöder och skakar av smärta. Operatören tycker att mamman kan vänta tills sambon kommer hem med bilen och då köra flickan till sjukhus. SOS Alarm gör en egen lex Maria-­anmälan.

December 2011

Agne Kjellberg, 65, ringde SOS Alarm med outhärdliga mag­smärtor. Men ambulans­-personalen tog ­inte med honom till sjukhuset. En timme senare avled Arne, ­troligen av ett blödande magsår.