Nya smällen för alliansen

Publicerad 2012-03-30

KRIS I ROSENBAD Sten Tolgfors avgång är inte det enda som ger Fredrik Reinfeldt bekymmer för tillfället. I en färsk opinionsmätning får oppositionen så stort stöd att de hade vunnit valet med majoritet – om det hölls i dag.

Tolgfors kastade in handduken.

Men Fredrik Reinfeldts huvudvärk fortsätter.

I dag vaknar han till en ny jättesmäll: ytter­ligare en opinions­undersökning visar att alliansen backar.

Saudiskandalen ledde till att Sten Tolgfors avgick.

Men redan före avslöjandet om svensk hjälp till en saudisk vapenfabrik hopade sig orosmolnen för Fredrik Reinfeldt (M) och alliansen.

I dag vaknar statsministern till ­ännu ett tungt besked:

Om det var riksdagsval i dag skulle de rödgröna få egen majoritet, ­enligt en undersökning i DN, gjord av Ipsos.

S-väljarna röstar på S igen

De lojala S-väljarna är tillbaka hos sitt ursprungsparti.

I januari uppgav 43,3 procent av de som röstade på S i valet 2010 att de skulle göra samma val i dag. Nu har siffran stigit till 91,0 procent – en statistiskt säkerställd ökning, skriver DN.

– På samma sätt har Moderaternas kärna minskat signifikant sedan januari, säger Johanna Laurin ­Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Efter snart sex år vid makten ­beskylls statsministern och hans parti allt oftare för att sakna idéer. M har också fått hård kritik från ­sina samarbetspartier om maktfullkomlighet.

Två ministrar till förhör

De tre utredningar som kvarstår i Saudiaffären kan öka kritiken mot regeringen.

I riksdagens KU-utredning kan både statsministern och handels­minister Ewa Björling förhöras.

– Det ska finnas tre regerings­beslut med koppling till affären och då kan det bli viktigt att se vad stats­ministern känt till. Och Ewa Björling är ansvarig för ISP. Det går inte att utesluta att båda två blir kallade, ­säger KU-ordföranden Peter Eriksson (MP) till Svenska Dagbladet.

Enligt Dagens Industri håller Fredrik Reinfeldt nu på att lägga upp en strategi för att bryta den negativa opinionstrenden. En del i det är bland annat att byta ut ”svaga ministrar” för att få en ”nytändning”, skriver tidningen.

Här är de sex problem som Fredrik Reinfeldt och alliansen måste ta i tu med

Saudiaffären

Den 6 mars kom Ekots avslöjande om svensk hjälp till byggandet av saudisk vapenfabrik.

När Aftonbladet avslöjade att en tjänsteman på försvarsdepartementet ska ha försökt mörka ett möte med en saudisk general för att skydda försvarsministern fördjupades krisen. I går meddelade så Sten Tolgfors att han avgår.

Fredrik Reinfeldt har nu förlorat två försvarsministrar under sin tid som statsminister.

Raset i opinionen

Stefan Löfven har ­blivit en rejäl huvudvärk för Fredrik Reinfeldt. Sedan han tog över S har M tappat kraftigt i opinionen, samtidigt som S fått ett rejält lyft.

Idélösheten

Efter snart sex år vid makten beskylls statsministern och hans parti för att sakna idéer. M har anklagats för att ­bara ha jobbskatteavdragen som lösning på att få fler i arbete.

Allianskrisen

När alliansen bildades sades det att alla fyra partier skulle tjäna på samarbetet. Men medan M har växt sig allt starkare har de tre andra problem, särskilt KD och C. M har fått hård kritik för att de är maktfullkomliga och ­inte släpper fram de andra.

Svag regering

Vid flera tillfällen de senaste ­dagarna har regeringen fått se sig överkörda av oppositionen. Efter valet 2010, då alliansen regerar i minoritet, tvingas man söka samarbeten över blockgränserna. Hittills har man framför allt vänt sig till MP.

Lundin-affären

Carl Bildt har under lång tid fått frågor om sitt tidigare åtagande i styrelsen för Lundin Petroleum och Fredrik Reinfeldt har gång på gång fått försvara sin utrikesminister.

I förra veckan avslöjade Aftonbladet nya uppgifter om bolagets oljeverksamhet i södra Sudan, något som återigen gjort frågan aktuell.

Aftonbladet (@Aftonbladet) |
Twitter