Nya protester i Jönköping – Jimmie Åkesson på besök

Publicerad 2014-05-03

Fyra motdemonstranter fördes bort av polisen.

Två dagar efter att Jönköping stod upp mot nazistiska Svenskarnas Parti.

I dag talade Jimmie Åkesson i stan - och möttes av nya protester.

– Jag är här av samma anledning som i torsdags, att jag vill stöda det jag tror att är rätt, säger Eva-Lotta Svensson, diakon i Svenska Kyrkan.

Jönköpingsprotesterna fortsätter.

Fler än 200 Jönköpingsbor samlades i Rådhusparken i Jönköping – den här gången i protest mot Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson besöker staden bara två dagar efter de massiva protesterna i torsdags.

När Christoffer Dulny, ordförande för SD i Stockholms stad, utannonserade att Jimmie Åkesson är på väg överröstades han av burop.

”Vill stöda det jag tror är rätt”

Protesterna går i mängden människor inte att jämföra med protesterna i torsdags. Men precis som i torsdags var det en blandad skara människor som demonstrerade.

– Jag är här av samma anledning som i torsdags, att jag vill stöda det jag tror att är rätt, säger Eva-Lotta Svensson, diakon i Svenska Kyrkan.

Hon fortsätter:

– Jag vill att människor ska samarbeta för gemensamma lösningar. Jag vill manifestera med min tysta närvaro.

Innan Jimmie Åkesson började tala arrangerades en Jesus-konferens på samma plats. Den var egentligen inte kopplad till motdemonstrationen - men den blev det.

– Vi har bett för alla människor här, vi har bett för Jimmie Åkesson också, säger Eva-Lotta Svensson.

Ett tiotal fördes bort av polis

Under konferensen sjöng de Jesus älskar alla barnen – enligt Svensson var det kopplat till att SD skulle komma. Och när Jimmie Åkesson började tala vid 15-tiden fortsatte de kristna sjunga längst bak i protestleden.

Alla var inte lika lugna. Ett tiotal personer fördes bort av polisen. Flera av dem greps misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten när de vägrade gå utanför de avspärrningsband polisen ställde upp.

Avspärrningsbanden var ett hundratal meter bort från Jimmie Åkesson. Det var betydligt större avstånd än det har varit tidigare under Jimmie Åkessons valturné. En stillsam protest – där Jönköpingsbor ställde sig med ryggarna mot Jimmie Åkesson - tilläts stå kvar inom det avspärrade området.

Hur känns det att komma till Jönköping bara dagar efter protesterna i torsdags?

– Jag har ingenting med det att göra så jag förstår inte varför alla frågar om det, säger Jimmie Åkesson efter att han hållit sitt tal.

En grupp kristna bad för dig innan du talade, hur ser du på det?

– Det är väl alltid trevligt att någon ber för mig. Det måste jag väl säga.

Trots polisens avspärrningar överröstades talen av burop och vuvuzelor. Jimmie Åkesson talade i en knapp timme innan han lämnade Jönköping.