Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Reinfeldt använde gamla siffror

Publicerad 2014-03-18

Sifferkriget fortsätter, efter den enligt experter "obegripliga" duellen i Agenda.

– Det saknas 10 miljarder, säger Anna Kindberg Batra (M).

– Reinfeldt blandar äpplen och päron, säger Fredrik Olovsson (S).

Under debatten i Agenda i går uppstod en lång förvirrande diskussion om siffror mellan M- och S-ledarna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppgav att Socialdemokraterna lovat satsningar för 27,5 miljarder kronor, men endast uppvisat finansiering på 16 miljarder.

– Det ger ett hål på 11 miljarder, sa Reinfeldt.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven uppgav att "ingen räknar som Reinfeldt".

– Vi har inga budgethål. Du har ägnat din tid som statsminister åt stora ofinansierade skattesänkningar, sa Löfven.

Professor: "Obegripligt"

Frågetecknen tycks hopa sig, även bland experterna. Ekonomiprofessor Lars Calmfors vid Stockholms universitet säger exempelvis:

– Jag kan inte klara ut det, det var helt obegripligt. Det var en debatt som inte var till upplysning för någon, det var dåligt. Jag tror att du kommer få svårt att hitta någon akademisk ekonom som tittat på det här och kan reda ut det.

Kollegan John Hassler, ordförande i Finanspolitiska rådet säger även han att han inte är tillräckligt insatt för att uttala sig.

– Och även om jag skulle det uttalar vi oss inte om enskilda partiers förslag. Vår uppgift är att granska regeringens politik.

Inaktuella siffror

Fredrik Olofsson (S) säger i dag:

– Reinfeldt jämför äpplen och päron. Han jämför vår höstbudget med en påhittad ny budget som inte finns. Vi lägger alltid fram en finansierad budget.

Reinfeldt använde i Agenda siffror ur S senaste budgetmotion, som då den presenterades var fullt finansierad med ett överskott på 4 miljarder kronor.

Men 15 miljarderna har dock försvunnit, eftersom S numera säger ja till ett femte jobbskatteavdrag och höjd skiktgräns stoppades.

Reinfeldt hävdade att om man drar bort 15 miljarder från de totala intäkterna i S-budgeten på 31 miljarder, så får man 16 miljarder kvar. Drar man sedan av de 16 från utgifterna på 27,5 miljarder, så saknas det 11 miljarder i finansiering.

"S måste ge besked"

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kindberg Batra, uppger i dag:

– Socialdemokraterna lade i höstas fram en budgetmotion med utgiftslöften för 27 miljarder kronor och en finansiering på 31 miljarder kronor. Sedan dess har hälften av deras finansiering fallit, men de har trots detta hittills inte backat från något av förslagen i budgetmotionen.

– Alltså saknas över 10 miljarder kronor i finansiering av dessa utgiftslöften. Socialdemokraterna måste lämna besked om hur de ska fylla igen detta budgethål.

Fredrik Olovsson (S):

– Vårbudgeten presenterar vi i april och i sommar presenterar vi budgeten för 2015. Det här är bara ett påhitt för att slippa prata om regeringens budgethål, som är verkligt. I år lånar man 87 miljarder, enligt Ekonomistyrningsverket.