Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Löfvens förslag mot överetablering av skolor

Publicerad 2013-08-25

Via ett nytt lagförslag vill Socialdemokraterna sätta stopp för överetableringen av friskolor.

De kallar det "Lex JB", efter den uppmärksammade konkursen i somras.

– Vi måste få ordning och reda i svensk skola, säger han.

Tidigare i år  gick friskolekoncernen JB Education i konkurs med en miljard kronor i skulder. Skolor stängdes och tusentals elever och anställda berördes. När S-ledaren Stefan Löfven i dag höll presskonferens innan sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm så hade konkursen gett namn till ett nytt lagförslag från Socialdemokraterna - "Lex JB".

Målet är att stoppa den överetablering av skolor i landet som partiet tycker sig se. Ansvaret för detta ska staten och kommunerna ha. Kommuner ska skriva avtal med skolföretaget och staten ska se till att företaget faktiskt har rätt kvalitet, meddelade S-ledaren.

–Vi måste få ordning och reda i svensk skola. Det kan inte vara så att elever och föräldrar ska behöva vara oroliga för att skolan går i konkurs, det är en absurd situation, säger Löfven.

I våras presenterades vad friskolekommitén en överenskommelse över blockgränserna, kommit fram till. På en punkt kom man dock inte överens.

– Vi markerade där att stat och kommun ska få ansvar förhindra överetablering. Det ville inte regeringen. Det som gör att konkurser kan fortsätta. Sedan läsåret 2005/06 har antalet fristående gymnasieskolor ökat med 80 procent, säger Stefan Löfven.

På dagens presskonferens berättade han också att S vill att Skolinspektionen ska få i uppdrag att bedriva tillsyn över skolföretagens ekonomi. Detta efter att myndigheten sagt att de i dag inte kan kontrollera hur skolföretagens ekonomi ser ut utan att det är upp till elevernas föräldrar.

Om Skolinspektionen ser att ett skolföretag brister i finansieringen av sina verksamheter - ska detta rapporteras på en lista på myndighetens hemsida. Om företaget fortsätter att missköta sig ska de i sista hand kunna förlora sitt skoltillstånd.

Socialdemokraternas krav från i våras har kritiserats både av regeringen och Miljöpartiet för att vara ett "kommunalt veto" som sätter den fria etableringsrätten ur spel.

– Man får kalla det vad man vill, för oss är det viktigt att kommuner och stat tar ansvar för att förhindra överetablering. Vi måste ha ordning och reda i skolan. Medborgarnas valda företrädare måste kunna ha möjligheter att kunna ta ansvar för skolan, säger Löfven.