Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vill börja med rekordvinster

Publicerad 2014-01-21

Svenska Postkodföreningen, som har lotteritillståndet, har ansökt om att få delta i ett internationellt lotterisamarbete för att på så sätt kunna locka sina spelare rekordpotter.

Postkodlotteriet vill börja med grannyror med jättevinster på över en halv miljard kronor.

– Vi vill genomföra en gemensam europeisk dragning och få en riktigt stor pott, säger presschefen Roger Magnergård.

Ärendet med de nya rekordvinsterna ligger nu på regeringens bord.

Svenska Postkodföreningen, som har lotteritillståndet, har ansökt om att få delta i ett internationellt lotterisamarbete för att på så sätt kunna locka sina spelare rekordpotter.

Det handlar om ett planerat samarbete mellan postkodlotterierna i Holland, Sverige och Storbritannien.

Euro Postcode Prize är det tänkta namnet på lottdragningarna med jättevinster.

I ansökningen till regeringen skriver Svenska Postkodföreningen att de med det nya priset skulle öka sin "attraktionskraft" och fortsätter lite längre ner:

"Då dragning av vinst i Euro Postcode Prize kommer att äga rum i Sverige finns även alla nödvändiga förutsättningar för att Lotteriinspektionen ska kunna övervaka verksamheten och meddela alla nödvändiga villkor".

Sa nej 2011

Det är andra gången Svenska Postkodföreningen ansöker om tillstånd för internationellt samarbete och jättevinster.

2011 sa regeringen nej.

Statens folkhälsoinstitut, som numer är en del av Folkhälsomyndigheten, var en av remissinstanserna och skrev bland annat:

"En högre attraktionskraft i spelformen kan locka till sig fler spelare vilket indirekt kan öka antalet personer med spelproblem om totalkonsumtionen av spel ökar."

En halv miljard

Den högsta potten i någon grannyra i Sverige hittills har legat på närmare 160 miljoner kronor. Det är alltså en vinst som delas mellan flera personer som har lotter och bor på samma postnummer.

Nu kan det bli en halv miljard eller mer.

– Ja, det är vad vi hoppas få ihop, säger Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård.

Det står i ansökan att totala vinstsumman inte kommer att öka för de som spelar, utan att man bara omfördelar vinsterna?

– Det där är såna teknikbitar som jag inte kan, det har jag inte koll på.

Men så är det och det är nog ingenting som Postkodlotteriet kommer marknadsföra och gå ut med till sina spelare om Euro Postcode Prize, EPP, blir verklighet i Sverige.

De som då lockas att köpa fler lotter i tron att det finns ännu mer pengar att hämta kan känna sig  lurade.

"Vinstpotten i Postkodlotteriet kommer inte att öka i och med inträdet i EPP; utan endast att omfördelas.", skriver Svenska Postkodföreningen i sin ansökan till regeringen.

Beslutet dröjer

Enligt lotterilagen är det Lotteriinspektionen som utfärdar tillstånd. Men när det gäller internationella samarbeten så måste man vända sig till regeringen.

Enligt Carin Kappe på finansdepartementet kommer det dröja till våren innan regeringen kan fatta beslut om Postkodlotteriets nya samarbete och jättevinster.

– Det hänger lite på remitteringstider, säger hon.