Grillmordsoffrets ex-sambo: ”Han kände sig orolig”

Publicerad 2015-07-20

Utredningen har visat att kvinnan som misstänks för grillmordet på Helge Irgens i Norge sökt efter mordmetoder på nätet.

Nu berättar offrets ex-sambo Linda Skudal om deras kontakt kort tid före mordet – och hur Helge hittat en handduk på ett elektriskt element.

”Hela huset hade kunnat brinna ner”, skrev han till ex-sambon.

För mer än ett år sedan hittades 61-årige Helge Irgens död i sin säng hemma i norska Bergen.

Först ett halvår senare greps hans 31-åriga fru, misstänkt för att ha förgiftat honom och dödat honom med hjälp av en engångsgrill. När han sovit ska hon tänt grillen och han ska ha dött efter att ha andats in den farliga röken.

Kontakt innan mordet

Nu berättar 61-åringens ex-sambo och mamma till hans båda döttrar om kontakten de hade kort innan mordet.

Den 21 juni, fyra dagar innan mordet, hade Linda Skudal, 54, fått ett sms av honom där han bad om ursäkt för att han varit lite kort mot henne tidigare.

”Det har ingenting med dig att göra”, skrev han i ursäkten enligt Verdens Gang.

Han skrev även att han varit förtvivlad och orolig då han bara någon dag tidigare kommit hem och hittat en handduk liggande på ett elektriskt element i huset.

– Under den sista tiden som han levde så ringde han mig flera gånger och sa att han kände sig i usel form, men att han inte visste varför. Han var också hos akutläkare samma dag som han dog, säger ex-sambon Linda Skudal till VG.

Hon berättar att varken hon själv eller döttrarna inledningsvis kunde ana att den 31-åriga frun skulle legat bakom Helge Irgens död. Men döttrarna hade anat oråd när de pratat med änkan efteråt och fick kämpa för att polisen skulle börja undersöka saken närmare.

– Jag har hållit mig lite i bakgrunden. Jag grät för både Helge och hans änkas skull. I början grät jag för henne då jag aldrig kunnat tro att hon hade gjort det. Jag trodde det var någon annan, eller ett missförstånd, säger Linda Skudal.

Kan inte hata

Hon beskriver den 31-åriga mordmisstänkta kvinnan som konflikträdd, lugn, snäll och godhjärtad.

– Det är det som gör så ont, att vi tyckte om henne. Jag tror hon gillade mig också. Mina döttrar var mycket tillsammans med henne. Hon är en av de finaste människorna jag känt, säger Skudal.

Så när hon greps i februari hade familjen svårt att tro att hon var skyldig.

– I efterhand har jag känt både sorg och stark vrede, men jag klarar inte av att hata. Det är många som kommer och säger att de hoppas att hon ska brinna i helvetet, och jag kan förstå ilskan. Men jag kan inte känna det själv. Hon har tagit ifrån mina döttrar sin pappa, men jag känner inte att hat och ondska gör saken bättre, säger 54-åringen till VG.

Följ ämnen i artikeln