Inför valet: Här är Sverige i miniatyr
Publicerad 2018-09-08
Borås är Sverige i miniatyr – åtminstone vid de tre senaste riksdagsvalen.
Resultaten har varit ruskigt lika hela rikets.
– Jag tror många röstar efter ideologi, säger boråsaren Lars Augustsson.
Boråsarna har extra många ögon på sig när de styr stegen mot vallkolarna för att lägga sin röst till riksdagsvalet. Den västgötska staden verkar ha en sammansättning av människor med åsikter som speglar hela landet.
Arbetarstad blev högskolestad
Pensionären Bengt Axelsson, 67, har redan varit och röstat. Han tror att rötterna från textilindustrin kan bidra till fenomenet.
– Det är en gammal arbetarstad, men nu är det mer blandat. En hel del har försvunnit med textilen och även postordern. Förut var det nog mycket socialdemokratiskt om man går tillbaka i tiden, säger han.
Det är en teori som han delar med en av Sveriges främsta experter.
När Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, uttalade sig i Aftonbladet tidigare under året var han inne på samma spår. Sedan Borås blev en högskoleort har stadens utveckling resulterat i en blandning av arbetare och tjänstemän, yngre och äldre samt högutbildade och lågutbildare på ett sätt som liknar Sverige som helhet.
För en tidig fingervisning om vart vindarna blåser är det bäst att rikta ögonen mot valdistriktet Kristineberg i Borås. Där röstade invånarna allra mest som Sverige.
"Kommer tänka på detta"
På gatan intill valstugorna på Stora torget i Borås är Lars Augustsson, 52, ute och går med sitt barnbarn. Han visste inte sedan tidigare att boråsarna röstar som genomsnittssvenskarna.
– Nu kommer jag tänka på detta hela dagen.
Även han resonerar kring att en anledning kan vara att Borås är en gammal arbetarkommun.
– Den kanske lever kvar. Så som det ser ut nu när alla läggar olika förslag så vänder man nog sig till ideologin. Det gör jag själv, säger han och berättar att han ska rösta på samma parti som 2014.
Det ska även läraren Åsa Lord. Hon har tagit med sig sina elever till torget där ungdomarna rör sig bland de olika partianhängarna. Än kan eleverna inte räkna sig som väljare, varken i Borås eller i Sverige, men vid framtida val står de förhoppnings väl förberedda.
– De tycker valet är jätteintressant. Det händer här och nu och är samhällskunskap på riktigt, säger hon.
"Nu kommer jag tänka på detta hela dagen".