Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

De gör klipp – om du dör ung

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-09

Spekulera i livförsäkringar den nya affärsidén på Wall Street

RÄKNAR MED RUSNING Efter bostadslån väntas livförsäkringar bli nästa stora spekulationsvara för investmentbankerna på Wall Street. Men kritiker finns. ”Det här strider mot själva idén med livförsäkringar”, säger experten Steven Weisbart.

NEW YORK. Wall Street hoppas på en ny idé:

Att du ska dö tidigt.

Sedan bolånemarknaden kollapsade förra året har de stora investmentbankerna på Wall Street försökt komma på nya sätt att generera vinst.

Nu har man, enligt New York Times, hittat ett riktigt lockande.

Man vill göra med livförsäkringar som man gjorde med bolånen:

Köpa dem, bunta ihop dem och sälja dem vidare.

– Vi befinner oss bara på planeringsstadiet, men telefonerna ringer hela tiden, säger Kathleen Tillwitz hos firman DBRS till Times.

Ska bindas ihop

Tanken är att sjuka och gamla människor ska sälja livförsäkringar värda exempelvis en miljon dollar för 400 000. Sedan avser bankerna att binda ihop hundratals, eller tusentals, försäkringar i ett slags reverser och sälja dem vidare till spekulanter.

När den ursprungliga säljaren sedan avlider får spekulanterna ut försäkringen. Och ju förr det sker, desto större blir vinsten. Men investmentbankerna, som planerar att ta häftiga avgifter för sina tjänster, räknar med god förtjänst.

– Vi tror på rusning när de första anbuden läggs, säger en anonym bankman till New York Times.

Inte helt oväntat finns det kritiker till idéerna.

”Inget att spela med”

– Det här strider mot själva idén med livförsäkringar. Det är inte meningen att de ska vara en investeringsprodukt att spela på, säger försäkringsexperten Steven Weisbart till Times.

Moralen skulle möjligen också kunna diskuteras.