Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

I dag står Saabs framtid på spel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

Företaget möter fordringsägarna i Vänersborg

Snart avgörs Saabs framtid.

När företaget möter fordringsägarna i Vänersborg är ett av alternativen konkurs.

– Det här kan vara en ödesdag för Saab, säger Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt till Aftonbladet.

Klockan 10.00 inleds förhandlingen i kommunhusets sessionssal i Vänersborg. Sammanträdet är flyttat från tingsrätten eftersom intresset väntas bli stort. I teorin skulle samtliga över 1 300 borgenärer, fordringsägare, kunna dyka upp för att säga sitt om de tror på Saabs framtid eller inte.

Det har gått sex veckor och tre dagar sedan Saab lämnade in sin ansökan om rekonstruktion. Målet är att hitta en framtid för Saab som ett lönsamt och självständigt företag. En ny ägare efter General Motors är nödvändigt.

Tre möjliga scenarier

Huvudpersoner i kommunhuset är: Saabs vd Jan Åke Jonsson, rekonstruktören och advokaten Guy Lofalk, ett okänt antal fordringsägare samt tre domare från Vänersborgs tingsrätt. Uppdraget är att besluta om rekonstruktionen ska fortsätta, eller inte.

– Det måste finnas en bärande affärsidé. Förslaget måste vara seriöst och inte orealistiskt. Det är viktigt vilka synpunkter borgenärerna har, säger rådman Cecilia Tisell till TT.

Aftonbladet har pratat med Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Göteborgs universitet och expert på företagsrekonstruktioner. Hon ser tre möjliga scenarier.

1. Rekonstruktionen fortsätter. Man har till den 20 maj på sig.

2. Om alla skulder är betalda kan rekonstruktionen avslutas. I samband med att Saab ansökte om rekonstruktion ska ägaren GM ha gått in och köpt fordringar från Saabs leverantörer.

– Om alla skulder är betalda så finns ingen anledning att fortsätta med rekonstruktionen, säger Marie Karlsson Tuula.

3. Pengarna är slut och ingen kan betala de anställdas löner. Den statliga lönegarantin har redan slutat gälla. Då är alternativet att Saab ansöker om konkurs.

– Det kan vara en ödesdag för Saab, säger Marie Karlsson Tuula.

Verksamheten fortsätter

Hennes stalltips är ändå scenario två: rekonstruktionen avslutas och verksamheten fortsätter som tidigare, eller i en annan form.

Kenneth Nilsson på Setterwalls advokatbyrå i Göteborg har följt svensk bilindustri noga. Hans bästa tips är att mötet i Vänersborgs kommunhus inte blir särskilt spännande alls.

– Tills man har en lösning i hand är nog det mest praktiska att fortsätta med rekonstruktionen. Det ger också skydd mot indrivning.

Kenneth Nilsson tror att det den verkligt intressanta dagen blir 20 maj, då rekonstruktionstiden löper ut.

Enligt Saab finns flera möjliga köpare till företaget.

– Antalet har ökat på senare tid, de är nu tio stycken, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab Automobile till Dagens Industri.