Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

SAS ber ägarna om sex miljarder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-03

Stockholm (TT)

Krisdrabbade flygbolaget SAS ber ägarna om sex miljarder kronor i en nyemission, enligt ett pressmeddelande.

Flygbolaget SAS gör en nyemission på sex miljarder kronor.

Förlusten under fjärde kvartalet blev 403 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 57 miljoner kronor samma period året före.

Intäkterna sjönk något till 12,9 miljarder kronor.

Emissionen stöds av de tre statliga ägarna samt den största privata aktieägaren Wallenbergstiftelserna, enligt SAS. Bankerna JP Morgan, Nordea och SEB garanterar att under vissa förutsättningar stå för resten av emissionen.

Enligt bokslutsrapporten kommer ytterligare 14 flygplan att ställas av. Kostnadsåtgärder på totalt fyra miljarder kronor kommer att ge effekt på resultatet under de närmaste åren.

Omorganisationen av SAS berör totalt 9 000 anställda i koncernen. Enligt SAS kommer 3 000 att bli övertaliga. Dessutom kommer ytterligare 5 600 att lämna koncernen i verksamheter som ska säljas eller läggas ut på andra företag. Av dem utgör Spanair, som nu sålts, 3 000 personer, skriver SAS i rapporten.

Den största förändringen i SAS omorganisation ligger i avbolagiseringen av de nationella bolag som fram till nu haft ett helhetsansvar för verksamheten i respektive land.

SAS långlinjeverksamhet, SAS International, kommer att upphöra som egen affärsenhet. I stället bildas tre nya basorganisationer i Köpenhamn, Stockholm och Oslo som får ansvar för både kort- och långlinjetrafik.

Regeringen har till styrelsen i SAS uttryckt sitt stöd för processen och avser att överlämna en proposition till riksdagen med förslag om att svenska staten ska delta i den av styrelsen beslutade emissionen. Deltagande föreslås ske i den utsträckning som krävs för att bibehålla statens nuvarande ägarandel om 21,4 procent. Vid en emissionsstorlek om cirka 6 miljarder kronor innebär detta en investering om cirka 1,28 miljarder kronor för svenska statens del, enligt näringsdepartementet.

”Vi förväntar oss att de anställda, ledning och styrelse i SAS, fortsätter arbetet med att minska kostnaderna och öka effektiviteten. Detta är nödvändigt för att skapa ett konkurrenskraftigt SAS”, skriver näringsminister Maud Olofsson i ett pressmeddelande.

Regeringen avser att snarast förelägga en proposition till riksdagen så att beslut är fattat innan den extra bolagsstämman i SAS den 13 mars.