”Vad är vänster och vad är höger?”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-23

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann i ”Korseld” om partiets ideologiska förskjutning i finanskrisens spår

Finanskrisen har lett till en ideologisk förskjutning i Sverige.

Det säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann i Aftonbladets och Svenska Dagbladets debattprogram ”Korseld”.

– Partierna måste agera utifrån hur förutsättningarna ser ut. Det är en politisk förskjutning som har skett, säger Schlingmann.

Efter förra veckans vårbudget beskrevs moderaten Anders Borg som ”den bästa finansminister Socialdemokraterna någonsin haft”. Bland annat Svenskt Näringsliv ansåg att för mycket pengar gick till traditionell socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik.

Nu i veckan kom nästa regeringsbesked som av många tolkades som en förflyttning vänsterut.

Borgerlig kritik

De statliga AP-fonderna ska inte bara göra rent hus med bonusar och höga ersättningar bland de egna cheferna. AP-fonderna ska också kämpa mot bonusar i privata företag, där staten äger aktier.

Kritik från borgerliga ledarsidor och Svenskt Näringsliv kom som brev på posten. I debattprogrammet ”Korseld” där ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska Dagbladet) frågar ut aktuella makthavare, medger Per Schlingmann att en politisk och ideologisk förskjutning har skett.

– Partier verkar i det samhälle som är och måste agera utifrån hur förutsättningarna ser ut. Det är ett helt nytt läge nu där man måste fundera över vilken politik som är rätt.

”Vad är vänster - vad är höger?”

Men moderaten Per Schlingmann duckar för frågan om hans parti har gått åt vänster.

– Vad är vänster och vad är höger i dag? Sverige är ett samhälle. Det är viktigt att Sverige håller ihop. Det kan ses som ett konservativt kärnvärde. Det vi försöker göra är att inte förhålla oss till ismer eller andra partier, utan till Sverige. Men det är en politisk förskjutning. Sverige är ett samhälle som måste hålla ihop.

I programmet upprepar Per Schlingmann den kritik han tidigare har riktat mot näringslivet i Sverige.

– Jag har länge tyckt att näringslivet är för lite progressivt. Företag i Sverige är för dåliga på att ta tillvara på kvinnor och människor med invandrarbakgrund. Näringslivet har ett ansvar, säger Schlingmann.