Sensationella fornfynd i Tornedalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-28

Det bodde människor i Tornedalen för 11 000 år sedan, visar sensationella fynd. Boplatserna som har hittats är de äldsta någonsin i Norrbotten, uppger arkeologen Olof Östlund.

Fynden gjordes när arkeologer sökte efter fornlämningar i området kring Kaunisvaara nära Pajala där en ny gruva ska öppnas, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Nu kan sidorna i Nationalencyklopedin om inlandsisen rivas ur och brännas, säger Olof Östlund till tidningen.

Arkeologerna hittade i början av september två boplatser som har åldersbestämts med hjälp av kol-14-metoden. Det tar uppemot åtta veckor innan provsvaren kommer.

– Jag hade väntat mig gamla dateringar. När jag såg att den första siffran landade på ett väldigt högt årtal kände jag att det var en fullträff. När den andra siffran blev femsiffrig – då svindlade det, berättar Olof Östlund för TT.

Han överraskades av att platserna var så pass gamla och jämför med en annan boplats som hittades några mil därifrån i Kangosfors för fem år sedan. Den boplatsen hade använts för nästan 10 000 år sedan.

Forntid även i norr

Den aktuella undersökningen gjordes på uppdrag av ett företag som prospekterar inför gruvor i Pajalatrakten. Fyndet berättar en hel del om den första tiden i Norrbottenstrakterna.

– Så det är viktigt. Speciellt eftersom man i centrala arkeologikretsar, i södra Sverige, har utgått i från att det inte finns någon forntid här upp i norra Sverige så är det viktigt att man lyfter fram det.

Han nämner även upptäckten vid Voullerim i mitten av 1980-talet då rester av 6 000 år gamla stenåldershyddor hittades. Då omvärderas den norrländska förhistorien om att det faktiskt har funnits folk som har levt här uppe. Därmed fick arkeologerna också nya typer av fornlämningar att söka efter – och fler fynd gjordes senare.

– Det nya fyndet visar att den troligaste invandringsvägen till Norrbotten har skett från norra Norge. Från vilket håll människor kom till norra Norge är en annan sak, troligast är att de kom från Skåne och Bohuslän längs den norska kusten. Ett annat alternativ är att de kom från Ryssland och gick längs ishavskusten, men den är svårt att säga något om.

Fler boplatser

Om boplatsen vid Kaunisvaara leder till en riktig utgrävning eller nya sökningar efter fornlämningar är ännu inte klart. Men om man skulle leta mer är Olof Östlund säker på att fler gamla boplatser skulle upptäckas.

– Garanterat. Jag skulle gärna vilja göra en liten utgrävning för att få ut mer av platsen. Samtidigt så förstörs det som vi arkeologer gräver upp. Så om vi gräver upp allt missar vi möjligheten att med framtida metoder få fram ännu mer. Det handlar om ansvarstagande mot framtida forskning, säger han.

TT