Semper mörkade om cancerämne i barnmat

Publicerad 2011-11-08

Barnmaten innehåller mögel, gick tillverkaren Semper ut med.

Nu avslöjas att det handlar om ett av världens farligaste gifter – aflatoxin.

– Vi vill inte skrämma föräldrarna, säger Stina Björneholm, kvalitetschef på Semper.

Barnmatstillverkaren Sempers slogan är "Matglädje med omsorg".

Mest cancerframkallande ämnet

Den 28 oktober gick företaget ut med ett pressmeddelande om att barnsnacksen Småfolk Fruity sticks banan och dadel, Oaty sticks, och Oaty sticks äpple och hallon återkallas, eftersom dessa "kan innehålla spår av mögelämnen".

Vilka ämnen det handlat om framkom däremot inte i meddelandet.

Först när Sveriges Radios Ekot frågar, avslöjas att det handlar om aflatoxin och ochratoxin.

De är starkt cancerframkallande gifter, så kallade mykotoxiner. Aflatoxin är bland de mest cancerogena ämnena som finns, och det enda gift som bevisat kan framkalla levercancer.

Ville inte oroa föräldrar

Stina Björneholm, kvalitetschef på Semper, uppger till Aftonbladet att barnmatslagstiftningen är oerhört strikt och att giftnivåerna ligger "endast något över lagstiftningen".

Att man inte gått ut med exakt vilka gifter det handlar om, uppger hon är av hänsyn till kunderna.

– Vi har inte velat oroa föräldrar. Tyvärr oroar det här. Det har satt igång en storm av konsumentsamtal hit.

"Folk förstår ordet mögel"

Enligt Stina Björneholm har återkallelsen av produkterna gått bra utan giftlarmet. Hon tror inte att det hade gått snabbare om föräldrar hade fått reda på att det var aflatoxin i snacksen.

– Det tror jag inte. Vi har valt att gå ut med att det är mögel, eftersom mögel är ett ord som folk förstår.

Tror du inte att folk förstår "cancerframkallande gift" lika bra?

– Jo, men det handlar om så oerhört små nivåer. Folk förstår nog inte att barnmatslagstiftningen är så oerhört strikt. Men det är klart att ett barn är ett barn och då ska man rätta sig efter lagstiftningen.

Livsmedelsverket: "Finns inga ofarliga nivåer"

Lilian Abramsson Zetterberg, Livsmedelsverkets toxikolog, uppger att aflatoxin är så hälsofarligt att man inte kan säga att några nivåer av ämnet är ofarliga.

– Nej det finns det inte några ofarliga nivåer. Allt är ju givetvis dosberoende. Men man kan inte säga att det här är så låga halter att det är ofarligt. Även små doser av den här typen av ämnen ger en riskhöjning.

Man försöker från myndigheternas sida hålla nere gränsvärdena.

– För det första har man visat att detta är cancerogent hos människa. Det är inte många ämnen man lyckats visa det med. Dessa ämnen är kromosomskadande, de tar sig in i cellkärnan och binder till kromosomerna. Det orsakar skador som gör att den till exempel kan börja dela sig fortare och orsaka cancer.

Låga koncentrationer ger kromosomskador

– Aflatoxin vet man är ett väldigt potent ämne. Det krävs låga koncentrationer för att orsaka skador.

Vad ska man undvika om man är väldigt rädd för aflatoxin?

– Där måste man nog lita på företagen och att de håller sig till lagen. Det finns till exempel låga halter i ris. Det är företagens uppgifter att hålla sig till gränsvärdena, och då är sannolikheterna att vi ska drabbas av levercancer på grund av aflatoxin liten i Sverige.

Myndigheten anser att Semper borde ha angett om vilket ämne det hamnar om.

– Det borde vara enklare att direkt tala om vilka ämnen det handlar om, och vilka halter. Då slipper man ifrån oroliga funderingar, säger Lilian Abramsson Zetterberg.

"Vi mörkar inte"

Maria Westling, informationschef på Semper, trycker återigen på att hon inte anser att företaget mörkat något.

– Vi angav att det handlar om mögel. Jag var själv inte bekant med aflatoxin och ochratoxin. Mögel är ett ord folk känner igen, säger hon.

– Vi har gjort allt vi skulle göra plus lite till. De högre nivåerna uppmättes bara från ett parti med ett produktionsdatum. Men för att vara på den säkra sidan återkallade vi alla partier och även liknande produkter, säger Maria Westling.