Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Inte säkert att barnet blir regent

Publicerad 2011-08-18

Lena Mellin.

Victorias och Daniels första barn blir tronarvinge.

Men det är inte säkert att den lilla prinsessan, eller prinsen, blir regent.

Europas kungligheter väljer i allt högre grad att leva efter eget huvud.

Vi behöver inte gå längre tillbaka än till kungens egen generation. Ingen av hans systrar gifte sig kungligt. Närmast kommer näst äldsta systern, Birgitta, som äktade en tysk prins som dock försörjde sig som museiman.
Kungen själv gifte sig inte heller med en kunglighet utan valde OS-värdinnan Silvia Sommerlath.

Däremot har han med stor sannolikhet aldrig funderat på att avstå från att vara kung.

I vintras, när det blåste snålt kring kungen, lät han förstå att någon abdikation var verkligen inte aktuell. Inte nu och inte i framtiden.

Kronprinsessan Victoria är uppfostrad i samma plikttrogna anda. Att hon skulle sätta sig på bak­hasorna och vägra fullfölja den utstakade banan finns inte på kartan. Men kommer hennes förstfödda vara lika bunden till traditionerna?

Sannolikt inte. De europeiska kunga­barnens försynta revolt kryper allt närmare tronarvingarna.

Kronprins Haakon av Norge är den som hittills har gått längst. Han gifte sig med en kvinna som redan hade barn. I vintras skippade hela familjen det tradi­tionella julfirandet och gjorde i stället en rundresa i Asien, bland annat till Turkiet, Jordanien och Indien.

Drottning Elizabeths yngsta söner gifte sig med vanliga kvinnor och blev av med sina gamla prinstitlar. Andrew, som bland annat försörjt sig som helikopterpilot i 22 år som och som nu är Storbritanniens speciella sändebud för internationell handel och investeringar, blev hertigen av York.

Edward blev greve av Wessex.
Den spanske kungen Juan Carlos båda döttrar, Elena och Cristina, blev av med prinsesstitlarna när de gifte sig. De fick i stället kalla sig hertiginnor och kungliga hög­heter. Båda har civila jobb vid sidan av de kungliga plikterna.

Men oavsett om den nye lille prinsen eller prinsessan så småningom bestiger tronen eller inte kommer hon, eller han, sannolikt öka förtroendet för kungahuset.

Det har stadigt minskat sedan statsvetarna vid Göteborgs universitet började mäta det i mitten av 1990-talet. Men tog ett rejält skutt uppåt, från balansmåttet 12 till 19, förra året i samband med kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.