Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mystiskt hårstrå satt fast i tejpen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-18

Hittades tillsammans med Eva – tillhör okänd

långt och svart Polisens tekniker hittade ett hårstrå när de undersökte de svarta sopsäckarna med kroppsdelar som återfanns i närheten av ett skidspår. Hårstrået var långt och svart och stämmer varken in på Eva eller den misstänkte mördaren.

Spår efter en tredje person har framkommit i utredningen av styckmordet på Eva, 51.

Tekniker har hittat ett hårstrå intill kroppen, erfar Aftonbladet.

– Det förbryllar utredarna eftersom det inte stämmer med varken offer eller förmodad gärningsman, säger en poliskälla.

Mördade Eva.

I den 25 millimeter breda tejp som användes för att förpacka kroppsdelarna av styckmördade Eva, 51, satt ett långt mörkt hårstrå.

Teknikerna gjorde upptäckten när de undersökte de svarta sopsäckarna med kroppsdelar som återfanns i närheten av ett skidspår i Bocksboda, mellan Nora och Örebro, uppger en källa inom Örebropolisen för Aftonbladet.

”Är inte bra”

Fyndet förvånade polisen eftersom det varken stämde in på Evas eller den mordmisstänktes hårfärg och hårlängd.

– Om det är ytterligare en person inblandad betyder det bekymmer för polis och åklagare, säger tidigare kriminalkommissarie Bo Wide som har lång erfarenhet av mordutredningar.

Polisen och åklagare Helena Eckerroth Flodin har tidigare gjort klart att mycket talar för att de har gripit rätt person. Hårstrået är det första tekniska fynd som pekar i en annan riktning.

– Det är naturligtvis inte bra. Men det behöver heller inte betyda något. Det kan till exempel komma från en expedit som sålt tejpen, säger Wide.

Oavsett vilket kommer fyndet att öka arbetsbelastningen för de redan hårt pressade utredarna.

– Det gäller verkligen för polisen att gå in och jobba och identifiera vems hårstrået är. Och antingen avfärda eller knyta personen till brottet.

Utvecklad teknik gör att det nu även går att utvinna dna ur ett hårstrå i dåligt skick.

– Vi har tittat på hårstrån som är 20–25 år gamla och lyckats få fram dna, säger Marie Allen, professor i rättsgenetik vid Rudbecklaboratoriet på Uppsala universitet som bistår SKL och polisen i besvärliga ärenden.

Tar flera veckor

Med sin specialutrustning är de ensamma i landet om att kunna göra dessa analyser.

– Har man tur kan man få fram kärn-dna. Annars är det mitokondrie-dna som gäller. Men det har inte lika starkt bevisvärde.

En undersökning tar cirka fyra–fem veckor.

För utredarna gäller nu att systematiskt följa tejpens förflyttning bakåt – från fyndplats, via försäljningsstället till tillverkaren – för att hitta personen som har lämnat hårstrået. Alla som kan ha kommit i kontakt med tejpen måste lämna dna-prov för att kunna uteslutas.

– Det här blir ett enormt arbete för teknikerna. Man måste försöka identifiera vad det är för en människa och var har hon varit, säger Bo Wide.

Även om det inte rör sig om en medhjälpare eller en annan gärningsman, kan hårstrået bli viktigt för utredningen.

Kan leda till mordplats

– Det kan ju faktiskt vara så att det här hårstrået kan leda dem till mord- och styckplatsen. Om det kan knytas till en person och man kan visa var den personen har varit.

Lars-Olof Lundh, operativ utredningsledare vid Örebropolisen, vill inte kännas vid hårstrået och vad det kan få för betydelse för utredningen.

– Det här är helt nytt för mig. Det får vi i så fall ta ställning till när vi får det bekräftat, säger han.