Kraftsamlar för att släcka bränderna: ”Förväntar oss kraftig spridningsrisk”
Publicerad 2018-07-20
Skogsbränderna fortsätter att sprida sig i Sverige.
De fyra största bränderna bedöms av MSB vara så allvarliga att de inte går att släcka just nu.
– Branden på Nötberget har kommit över gränsen till Härjedalen och vi jobbar på att stoppa den vid länsgränsen. När vinden kommer börja tillta förväntar vi oss kraftig spridningsrisk, säger Hans Nornholm, vid Ljusdals räddningstjänst.
Franska och italienska plan som vattenbombar, helikoptrar och marpersonal – alla behövs för att bekämpa bränderna som rasar främst i Gävleborg, Jämtland, Dalarna och Härjedalen.
– Vi har lyckats hålla branden någorlunda i schack under natten. Branden på Nötberget har kommit över gränsen till Härjedalen och vi jobbar på att stoppa den vid länsgränsen. När vinden kommer börja tillta förväntar vi oss kraftig spridningsrisk, säger Hans Nornholm.
FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING
OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.
Sprider sig okontrollerat
Under morgonsidan börjar brandbekämpning igen med nya krafter och vattenbombplan jobbar vid branden vid Nötberget. Vid Enskogen och Ängra Östra används helikoptrar.
– Gällande branden i Enskogen så sprider det sig en front helt okontrollerat norrut för tillfället. Branden vid Ängra Östra sprider sig rakt österut, där kraftsamlar vi med helikoptrar, säger Nornholm.
Kan vara till nästa vecka
Branden vid Brattsjö i Örnsköldsvik är snart inne på sitt tredje dygn och är utom kontroll. Ett 50-tal personer och tre helikoptrar jobbar med släckningsarbetet i området som är två kilometer brett och fem kilometer långt.
– Under natten har vi kört oerhört hårt eftersom det varit vindstilla och haft hög luftfuktighet så vi har försökt släcka ner och hindra spridningen men det flammar fortfarande upp så vi har inte branden under kontroll, säger Mats Renning, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.
– Vi tror att vi kommer att hålla på minst till måndag morgon innan vi får ordning på det här.
Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsvik som bedöms vara allvarligast och inte möjliga att släcka i nuläget.
– Fyra av bränderna bedöms nu av allvarlig karaktär, de har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB:s speciella organisation för skogsbränderna, till TT.
Ber om ”rejäl, hederlig rotblöta”
Räddningstjänsten har inte bett om stöd från vattenbombplanen eftersom de har tre helikoptrar till hands. Man hoppas i stället på hjälp i form av regn.
– Det är fruktansvärt torrt här uppe, det har ju inte regnat här på två månader snart. Allting är bara brunt och det är knastertorrt, säger Mats Renning.
– Det ska bli regn till helgen men det kommer blixtar också och det gynnar ju inte arbetet för vår del, vi måste fundera på hur vi ska hantera det. Man vill ju bara ha ett hederligt gammalt sommarregn om man säger så. Ett som varar ganska länge – inte bara en skvätt på 3 millimeter, för det gör ingenting. Vi skulle behöva en rejäl, hederlig rotblöta.
Nio helikoptrar i luften
I Jämtland är läget i princip oförändrat, säger Niclas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten, till Aftonbladet under fredagsmorgonen.
– De utländska planen kommer till Fågelsjö-Lillåsen i dag och vi har kraftsamlat väldigt mycket för att kunna göra en ordentlig insats mot branden vid Exmyrkullen/Grötingberget. Där kommer vi ha nio helikoptrar som jobbar med branden från klockan nio, säger Niclas von Essen.
Intresset från allmänheten att hjälpa till är stort.
– Vi har en hel del frivilliga men svårigheten ligger i att hantera och organisera upp dem. Vi kan inte bara skicka ut dem, de behöver ha arbetsledning, vilket gör det lite svårt, säger Niclas von Essen.
Helikoptrar från Tyskland på väg
De två franska vattenbombplan som anlände under torsdagen kommer att börja jobba under fredagen. Även helikoptrar från Litauen och Tyskland har erbjudits till hjälp. Vattenbombplanen och helikoptrarna är en del av EU:s center för samordning och beredskap.
– Den litauiska helikoptern har jag faktiskt ingen uppgift på kring när exakt den kommer, där för vi fortfarande en dialog, säger Irene Christenssen, kommunikatör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– De tyska helikoptrarna, däremot, har vi hört ska komma om drygt ett dygn, vilket fortfarande är en vag tidsangivelse tyvärr, men de är på väg in, det är bekräftat.