Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Explosionssäkra militärhelikoptrar vattenbombar skjutfältet

Publicerad 2018-07-20

Explosionsrisken avbröt torsdagens släckningsarbete.

Nu vattenbombas skjutfältet i Älvdalen – med militärens Black Hawk-helikoptrar.

– Skulle det smälla på marken så har de ett sådant splitterskydd att de skulle klara en sådan explosion, säger Anders Rosén, presstalesman vid Mora brandkår.

Under torsdagseftermiddagen avbröts släckningsarbetet kring det gamla skjutfältet i Trängslet i Älvdalens kommun. Området är fullt av odetonerad ammunition och dagen innan hade räddningstjänsten upptäckt att en granat sprängts i elden. Man bedömde det som riskabelt att arbeta inom en kilometer från branden – även i luften. Och ska man släcka bränder måste man ligga lägre än så.

– Det var ju en väldigt kraftig detonation vid 19.30-tiden i onsdags, säger Anders Rosén, presstalesman för Mora brandkår.

– Det var en artilleripjäs som detonerade och det var så väldigt kraftigt, så då undersökte man vilken säkerhetsmarginal som gällde och kom fram till att det var nästan en kilometer upp i luften som gällde.

Militärhelikoptrar kopplas in

Men under fredagsmorgonen kunde jobbet återupptas – tack vare två Black Hawk-helikoptrar från militären.

– Skulle det smälla på marken så har de ett sådant splitterskydd att de skulle klara en sådan explosion. Sedan får de två civila helikoptrar som vi också har hjälp av arbeta i det övriga området, där det inte ligger odetonerad ammunition, säger Anders Rosén.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

– De måste ju flyga så lågt ner att de kan släppa vatten från sina vattensäckar. Säkerhetsavståndet är tusen meter, vilket normalt sett även innebär rakt upp i luften. Och militären gör bedömningen att de här helikoptrarna ska klara det.

Bandvagnar skapar diken i myrmark

Samtidigt kör bandvagnar längsmed kanten till området för att skapa en slags vallgrav. De tunga vagnarna kör fram och tillbaka kring kanten till granatområdet för att trycka ner myrmarken.

– De trycker ner den blöta marken så att det kommer upp vatten, vilket skapar rännor som förhoppningsvis kommer att fungera som en avgränsning till elden, säger Anders Rosén.

– På den andra sidan håller man på att lägga ut flera kilometer av slang till ett slags sprinklersystem, som ligger och fortlöpande sprutar ut vatten.

– Det är fantastiskt att se vilken kreativitet som finns och hur man anpassar sig till att lösa saker med de resurser som vi har.

Hoppas på mycket regn och lite åska

Anders Rosén vill inte säga att branden är under kontroll eftersom elden hela tiden fortsätter blossa upp.

– Men just nu sprider sig inte elden, säger han.

– Det ska ju komma regnskurar och kanske åska i eftermiddag, så då är det bara att hoppas att det kommer mycket regn och lite åska – och inte tvärtom.

Följ ämnen i artikeln