Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

SD:s EU-kandidat hade nära kontakt med Nationaldemokraterna

Publicerad 2014-05-22

Sverigedemokraternas EU-kandidat Pavel Gamov har haft upprepande kontakt med högerextrema Nationaldemokraterna.

Gamov har bland annat skickat rasistmejl om Mona Sahlins dotter till ND:s partitopp, deklarerat att han är för dödsstraff – och hyllat det högerextrema partiet.

Det avslöjar Expressen i dag.

När Mona Sahlins dotter gifte sig med en mörkhyad man år 2009 överöstes främlingsfientliga sajer med rasistiska artiklar och kommentarer. En av de som uttryckte sitt ogillande mot giftemålet var Pavel Gamov, som står på plats sju för SD:s EU-kandidater.

Mejl som Expressen och tidningen Expo tagit del av visar att Gamov blev så upprörd över äktenskapet att han skickade en länk till en artikel om giftemålet till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna och erbjöd sig att skriva något om saken.

När han fick svar från Nationaldemokraternas grundare, Vavra Suk, att de redan hade koll på läget, svarade Gamov:

"Okej, kul att höra. Då antar jag att jag inte behöver skriva något om denna fadäs"

Pavel Gamov sitter som suppleant i SD:s partistyrelse och är inställd på att ta sig in i riksdagen – något som han kommer att klara av med god marginal om SD når sitt mål att dubbla sina mandat.

Högerextrema kontakter

Expressens avslöjande visar att Pavel Gamov och Varva Suk hade flitig kontakt innan förra riksdagsvalet 2010.

Gamov erbjöd sig då att skriva för Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Gamov blev även inbjuden av Suk, som då var chefredaktör för tidningen, till partiets riksårsmöste och valkonferens i augusti 2009.

"Tack så mycket. Jag lovar inte att komma men ska göra mitt bästa. Om jag kommer lovar jag att meddela dig det via mejl, sms eller telefon", svarade han i ett mejl till Suk.

SD har tidigare tagit avstånd till Nationaldemokraterna och brännmärkt de som "kryptonnazister". Jimmie Åkesson aviserade för några år sedan nolltolerans mot partiet.

 Trots det fortsatte Pavel Gamov och Varva Suk att ha kontakt med varandra under 2009.

För dödsstraff

I ett annat mejl från hösten samma år undrar Gamov hur ND ställer sig till dödsstraff. Han beklagade att hans eget parti släppt förslaget och när han får veta att även ND inte stödjer dödsstraff blir han besviken.

"Okej, det var synd, tycker jag, för personligen är jag för ett återinförande av dödsstraffet".

Han fortsätter i samma mejl:

"Jag hade en sorts förhoppning om att ND kanske hade tagit upp vissa grejer som SD hade släppt i sitt partiprogram, men detta var alltså inte en av dem. Undrar om det finns något annat radikalare parti som driver frågan".

"Jag var vilsen och omogen"

Men när slutspurten inför riksdagsvalet inleddes 2010 blev helt plötsligt Pavel Gamov väldigt angelägen om att all hans kontakt med Nationaldemokraterna skulle raderas. Han vädjar om det i ett sista mejl till partiet, men samtidigt avslutar han mejlet med att hänvisa till ND:s kamp och skriver: "Tack för arbetet ni utför".

När Expressen för någon dag sedan konfronterade Pavel Gamov i Uppsala minns han först inte sina högerextrema kontakter. Men efter ett tag börjar han komma ihåg mejlen och då skäms han och skyller på att han var ung och politisk omogen – och lurades av ND:s kampanjer.

–Jag var väldig vilsen och omogen. Jag ångrar det här väldigt djupt. Det är rent ut sagt pinsamt. Jag lurades med i deras kampanj, säger han till Expressen.

Pavel Gamov  är distriktsordförande för SD i Uppland och oppositionsråd i Uppsala län.