Därför slåss Isis i Irak

Uppdaterad 2014-06-18 | Publicerad 2014-06-17

Den brutala offensiven hotar att slå landet i spillror.

Nu närmar sig jihadistarmén Isis Bagdads portar – och belägrar Iraks största oljeraffinaderi.

Samtidigt skickar Barack Obama nya trupper till Irak – för första gången på över två år.

Jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) beskrivs som en sekteristisk krigsmaskin.

Målet är enligt terrorexperten Magnus Ranstorp att bilda ett islamiskt kalifat i områden med sunnitisk majoritet - tvärs över befintliga landsgränser i det historiska området Levanten i Mellanöstern.

– Det här territoriet är en del av en domedagsprofetia som har en religiös betydelse. De vill ta så mycket land som möjligt för att skapa den här staten som styrs enligt sharia och sharia-domstolar, säger Magnus Ranstorp.

Avrättade 44 personer

På bara några få månader har Isis omformats från en tredje part i inbördeskriget i Syrien - till en regional maktfaktor. På några veckor har extremistgruppen avancerat från Syrien långt in i Irak och bland annat erövrat Iraks andrastad Mosul.

Till sin hjälp har organisationen tusentals utländska stridande som rekryterats från Europa och Nordafrika, enligt Reuters.

Under natten till i går intog sunnirebeller med Isis i spetsen den strategiskt viktiga staden Baquba under några timmar. Men anfallet slogs tillbaka av irakiska regeringsstyrkor. 44 rebeller ska ha gripits och senare avrättats på en polisstation, enligt New York Times.

– Allting i staden är nu under kontroll, och grupperna med beväpnade män syns inte längre till, säger generalen Jamil Kamal al-Shammari till tidningen.

"Extremt hög våldsgrad"

Baquba ligger bara 45 minuters bilfärd från Bagdad.

– Jag tror att de kan få svårt att ta över Bagdad. Snarare kommer de att köra en utnötningstaktik och försöka belägra och slå en ring runt staden, säger Magnus Ranstorp.

På onsdagen öppnades ytterligare en front när sunnimuslimska rebeller attackerade Iraks största oljeraffinaderi i Baiji, rapporterar TT. Rebellerna beskjuter raffinaderiet med granateld.

Isis marsch mot Bagdad har följts av död och skräck, enligt en FN-rapport. Uppemot tusen civila tros ha mist livet och från de ockuperade städerna kommer uppgifter om tortyr och regelbundna avrättningar.

– Det har varit en extremt hög våldsgrad. Dessutom har de plundrat för att skaffa resurser och släppt tusentals fångar. Många av dem har gått direkt in i stridsleden och vissa av dem har varit tunga terrorister, säger Magnus Ranstorp.

Samtidigt kom under gårdagen uppgifter om att barn - så unga som i åttaårsåldern - beväpnats i Bagdad för att möta Isis framfart.

Obama skickar trupp

Den ökande anspänningen fick i går Barack Obama att skicka 275 soldater till Irak för att skydda "amerikanska intressen" och landets ambassad i Bagdad.

Antalet soldater är inte stort men manövern är ändå symbolisk. Inför det amerikanska uttåget ur Irak i slutet av 2011 - efter nio års krig i landet - sa Barack Obama:

– Jag anser att våra soldater lyckats med uppdraget att ge irakierna tillbaka sitt land på ett sätt som ger dem en chans till en framgångsrik framtid.

Enligt Magnus Ranstorp finns nu en risk för ett nytt storkrig i Irak.

– Försöken till sammanhållning håller på att vittra sönder totalt inne i Irak. Konflikten är redan på en storpolitisk nivå. På ena sidan har du Saudiarabien som främjar sunniextremism och Isis. På andra sidan har du Iran som stöttar den shialedda regimen i Bagdad.