Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stora semesterklyftor

Publicerad 2014-06-24

LO:s rapport visar stora skillnader i hur man har ledigt

När många packar för semester tvingas andra stanna kvar hemma.

Var tredje kvinnlig arbetare kan i dag varken resa bort eller koppla av i en sommarstuga eller en husvagn under sommaren.

– LO-kvinnorna drabbas livet igenom i fråga om lägre lön, sämre arbetsvillkor och möjligheter till en värdefull semester och bra pension, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Att njuta av en glass på semesterresan, slappa i hängmattan i fritidshuset eller att kuska runt med husvagnen till olika campingplatser väntar snart för en stor del av svenska folket.

Men det finns stora skillnader i hur man är ledig.

Finanskrisen spelar in

Den fackliga centralorganisationen LO granskar sedan många år svenskarnas semestervanor, med utgångspunkt i statistik från Statistiska Centralbyrån. Aftonbladet har tagit del av årets undersökning i förväg.

Enligt LO har finanskrisen i slutet av 2000-talet slagit hårt mot arbetarna, särskilt mot dem med låg eller ingen utbildning alls.

Försämringen märks även i vilka möjligheter människor har när det kommer till semester. Andelen som varken kan resa bort en vecka eller har tillgång till ett fritidshus eller en husvagn har ökat de senaste åren.

"Klassfråga"

– Frågan är väldigt kopplad till klass. Det är därför vi hela tiden jobbar med att förbättra arbetsvillkor och löner för alla LO-medlemmar så att de också ska ha möjlighet till ett bra vardagsliv och att kunna göra något extra på fritiden, säger Tobias Baudin.

Allra svårast är det för de lägst utbildade kvinnliga arbetarna där så många som 35 procent uppger att de varken kan åka bort eller har tillgång till stuga eller husvagn. Detta kan jämföras med 30 procent för männen.

– Kvinnor har de lägsta lönerna men också de sämsta arbetsvillkoren med otrygga anställningar och det är också här de flesta deltidsarbeten finns, säger Baudin.

Barn drabbas

Minst möjlighet att semestra har ensamstående kvinnor med barn. Detta är enligt LO:s förste vice ordförande särskilt allvarligt, då det även drabbar deras barn.

– När barnen kommer tillbaka till skolan berättar kamraterna om allt roligt de har gjort på sommarlovet, medan de själva har varit hemma hela tiden. Det är väldigt tufft.

Undersökningen visar att tjänstemän har större möjligheter till semester än arbetare. Men också där finns skillnader. De högre tjänstemännen kan i betydligt större utsträckning till en aktiv semester.

Hemläxa för partier

Det finns kommuner som tagit egna initiativ för att minska sommarklyftorna genom särskilda fritidsbidrag.

Men det är inte den lösning Tobias Baudin och LO i första hand vill se. Han menar att alla politiker och partier har en rejäl hemläxa att göra.

– Det är inga konstigheter, det är högre lön och trygga anställningar det handlar om.

Följ ämnen i artikeln