Carl Bildt: ’Livet är en cirkus’

Publicerad 2014-07-10

Utrikesminister Carl Bildt hamnade på torsdagskvällen i det han själv kallar ett "drama".

Resan från Washington till Dubrovnik gick inte som planerat – vilket han engagerat informerade sina 300 000 följare på Twitter om.

Rapporten från flygstrulet avslutade han med orden: "Livet är en cirkus".

Carl Bildt reste på torsdagen från Washington mot slutdestinationen Dubrovnik i Kroatien. Han mellanlandade i Frankfurt.

Där startade flygstrulet, som utrikesministern i en rad uppdateringar berättade om för sina följare på Twitter

I stället för Dubrovnik, hamnade Carl Bildt i Split. "Detta är fortfarande en region som överaskar", kommenterade han då.

Reguljärflyget skulle sedan styra mot Dubrovnik, men vände och reste mot Zagreb. "Inte särskilt hyggligt beteende", kommenterade utrikesministern igen.

"Livet är en cirkus"

"Dramat fortsätter", skrev han därefter och berättade att Croatia Airlines tvingades byta ut hela besättningen. Slutligen hamnar utrikesminstern återigen i Split.

"Livet är en cirkus", skrev han då.

Till sist meddelade Carl Bildt att han ändå nådde den tänkta slutdestinationen. Där ska han nu delta i en konferens om utvidgnings- och stabilitetspolitiken på Balkan.

Är Carl Bildt inte van vid flygstrul?

– Jo, han reser bara med regeringens flygplan om det inte praktiskt är möjligt att lösa på annat sätt. Han reser faktiskt oftast reguljärt. Då händer såklart att det blir strul ibland, säger Erik Zsiga, utrikesministerns pressekreterare.

300 000 följare

CNN:s London-korrespondent Max Foster blev intervjuad av tidningen Resume i förra veckan. "Den svenska utrikespolitiska rösten kommer ut i världen tack vare Carl Bildts Twitter", sa han då.

Utrikesministerns Twitter-konto har 300 000 följare och läses av makthavare och internationell media. Är vanligt flygstrul verkligen viktigt att berätta om?

– Ja, haha. Det är en bra fråga. Det är väl det folk gör när man hamnar i en sådan situation, säger Erik Zsiga och tillägger:

– Syftet med hans twittrande är att ge svenskar och andra insyn i hans arbete. Mest handlar det om att förklara hans ståndpunkter, men det kan också vara på sin plats att visa vardagen i jobbet.