Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag har fått sms-frieri från lyssnare”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

En radiopratare får vara beredd på allt.

Som radioprogramledare får man inte att ha några dåliga dagar.
– Det går inte att vara trött och hängig och låta som en tråkig ballad, säger Veronika Mitrevska.

Som programledare i nattradion sköter man allt själv, från teknik och musik till att svara i telefon.

När de flesta av oss sover som djupast, då går Veronika Mitrevska på sitt pass. Från klockan tre på natten fram till sex på morgonen håller hon nattugglor, skiftarbetare och utlandssvenskar sällskap med musik och prat.

– Många undrar om jag inte är nervös för att prata i radio. Det finns fem sekunder under tre timmars programtid som jag är nervös och det är de första sekunderna när programjingeln drar igång. Sen flyter det bara på och det känns som det mest naturliga i världen. Men det är ju som allt annat som pågår i livet. Det är ju live hela tiden, säger Veronika.

Lyssnarna är inspirationen

Hon har tidigare haft ett eget helgprogram i radio Stockholm, jobbat som reporter på olika program, men har nu ett vikariat på Vaken i P3 och P4. Fasta jobb är snudd på omöjligt att få på Sveriges Radio. Hon hamnade på radion efter att ha gått en journalistutbildning med radioinriktning på Södra Vätterbygdens folkhögskola, som hon kompletterat med några högskolekurser, bland annat i medie-och kommunikationsvetenskap.

– Kontakten med lyssnarna är det roligaste. Talesättet går ju ”man lär sig något nytt varje dag”. Som programledare har jag märkt att jag lär mig 30 nya saker under en sändning och det mesta kommer från lyssnarna, säger Veronika.

Ville ha en dejt

Många lyssnare hör av sig på olika sätt. När Veronika sände en tävling som lät som en kontaktannons dröjde det inte länge innan en man ringde och undrade om ”flickan som sökte någon var kvar”. Han ville träffa henne. Hon har till och med mottagit ett frieri via sms…men det hör till ovanligheterna.

Hur blir man en bra programledare?

– Nyfikenhet och engagemang skulle jag nog sätta högst upp. Även om du inte vet något om det du ska prata om, så måste du vara nyfiken och engagerad. För om inte du är det, varför skulle då lyssnaren vara det?

– Själv håller jag också distans och balans högt upp. Ibland har man skitdagar som privatperson. Hade jag haft ett annat jobb, kunde jag kanske vara trött och hängig framför skrivbordet, men nu pratar jag i radio. Det går inte att låta som en tråkig ballad. Då tröttnar ju lyssnaren och stänger av.