Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Eternitrör läcker asbest till ditt dricksvatten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-04-02

Norsk undersökning visar på samband mellan asbest i vatten och magsäckscancer

Eternitrör Asbestfaran ingen talar om. Miltals med ledningar läcker asbest till dricksvattnet. Här en bild från nedlagda eternitfabriken i Lomma.

Mil efter mil av svenska vattenledningsrör är gjorda av eternitrör som innehåller asbest.

Asbesten läcker ut i dricksvattnet enligt laboratorietester, men många kommuner är ändå ovilliga att byta ut rören, enligt SVT:s Rapport.

De asbesthaltiga eternitrören användes fram till början av 70-talet men finns fortfarande kvar i marken i många svenska kommuner, visar en kartläggning som SVT gjort. Samtidigt tycks det finnas ett motstånd att lägga de pengar det skulle krävas att byta ut rören mot moderna rör, konstaterar Jan Bertoft på Sveriges Konsumentråd.

”Märkligt”

– Det är märkligt och pinsamt att de inte bytts ut redan med tanke på att asbest är känt som ett skadligt ämne. Det kanske är så att kommunerna inte vill att det här ska bli särskilt känt, säger han till SVT.

I Trollhättan finns fyra kilometer eternitrör. Men kommunpolitikerna och tjänstemännen anser att rören är ofarliga och inte läcker ut asbest i dricksvattnet. Och om de gör det, så är det i så liten mängd att det är ofarligt.

Ett resonemang som stöttas av svenska Livsmedelsverket.

Testat

I Hofors i Gästrikland har man gjort laboratorietester som visar att rören visst läcker asbest, och slutsatsen man drar där är en annan:

– Eftersom det har varit en debatt när det gäller asbest i vatten så ligger det med i vår plan att vi byter rören inom de närmast åren, säger vattenverkschef Urban Ögren till SVT.

Det finns ingen svensk forskning om hur asbest i dricksvattnet påverkar människor. Men på Cancerregistret i Oslo har man gjort en undersökning där man under 42 år följt 726 fyrvaktare.

Tre gånger högre risk

Fyrvaktarna tog sitt dricksvatten från taken på fyrarna, och eftersom det var eternittak så samlade vattnet på sig stora mängder asbest. Nu visar undersökningen att magsäckscancer är tre gånger vanligare hos fyrvaktarna än normalt.

– Sambandet är starkt och visar att om man får i sig asbestfibrer så kan det drabba vilket organ som helst, säger Kristina Kjaerheim på Cancerregistret till SVT.

– Det är klart att det är ju en tankeställare, men det som är speciellt med den här gruppen är att de utsatts för extremt höga asbesthalter, säger Kerstin Pettersson-Gravér, toxikolog på Livsmedelsverket.

Eternitrör i Sverige

Robert Triches