Lyxmäklaren om svenskboomen på solkusten: Ingen vill hem till Täby
”Folk är trötta på det som händer i Sverige”
Publicerad 2022-12-25
MARBELLA. Zoom-möte i snöslask eller morgonmöte vid poolen?
I spåren av pandemin pågår en svensk migrationsvåg.
Det är rika affärsmän, influencers och barnfamiljer som är ute efter en skönare livsstil på den spanska solkusten.
– Ingen vill flytta hem till Täby igen, säger lyxmäklaren Jimmy Widén.
Det är officiellt vinter denna decemberlördag och julen närmar sig. Men solen lyser över marknaden i Nueva Andalucia i Marbella där folk promenerar bland stånden.
Uteserveringarna på torget är fullsatta. I sorlet hörs ett välbekant språk: svenska.
Martin Ennis, 28, kommer gåendes i solglasögon och t-shirt. Han har bott här i snart ett år.
– Jag ville ha ett ombyte från det svenska mörkret och kylan och njuta av vädret här som omväxling. Sol gör en gladare, säger han.
Livet är lite enklare här jämfört med i Sverige tycker han.
– Det är najs att det är mycket svenskar här, och åker man ut från Marbella kan man också få spansk kultur, säger Martin Ennis.
Costa del sol – solkusten – är en 27 mil lång kustremsa i Andalusien, i södra Spanien. Regionen kan skryta med upp emot 340 soldagar per år – och sägs ha det bästa vädret i hela Europa under vintern.
Området har varit en svenskfavorit ända sedan charterresornas begynnelse på 50- och 60-talen. Pensionärer har länge valt detta som slutstation efter ett långt arbetsliv.
Men nu – i spåren av pandemin – sker en helt ny svenskboom.
”Vill ha solen och livsstilen”
Lyxmäklaren Jimmy Widén kör sin svartblänkande Range Rover genom staden. Vd:n för 3SA Estate – three steps ahead – är på väg att titta till flera av sina lyxobjekt men har haft en tuff morgon. Inget av mötena har blivit av i tid. Han och vd-assistenten Ida Börjegren fick själva tvätta bilen när tvättfirman inte dök upp.
– Det är den största akilleshälen här. Ingen dyker upp i tid och hela dagen blir försenad. Allt fallerar, säger han.
Jimmy Widén flyttade till Marbella 2017 och startade mäklarfirman samma år. Men det var när pandemin slog till 2020 som affärerna tog riktig fart.
Spanien, Europa och stora delar av världen stängde ner. Och i Sverige blev hemmajobb möten vardag. Nu vittnar mäklarbranschen om att fler – och en ny typ av svenskar – som flyttar ner till solen.
– Det är inte pensionärerna som flyttar ner. Det är unga mellan 35 och 55 år som fortfarande jobbar. De kan ha digitala möten och vill ha solen, vädret och livsstilen som finns här.
”Vill helst umgås med varandra”
I våras klättrade svenskar upp till andra plats efter britterna när det gällde köpare av lyxbostäder, vi står för 13 procent av köpkraften. Många ur den svenska företags- och kändiseliten har skaffat hus här de senaste åren.
Jimmy Widén, som riktar sig till den rikare delen, har sålt till hundratals svenskar de senaste fem åren.
De är vd:ar och affärsmän som kan leda sina företag på distans, influencers som gör sitt content i solen – men också småbarnsföräldrar som sköter sina jobb i Sverige via zoom.
– Många undrar varför de inte gjort det här tidigare. Ingen har hört av sig till mig och sagt ”tack Jimmy det här var bra men nu flyttar vi hem till Täby igen”.
Omkring 100 000 svenskar bor i Spanien idag. För sex, sju år sedan uppskattades antalet svenskar på solkusten till 40 000 – och flest bor i Marbella, Fuengirola eller Nerja. Hur många som bor i just Marbella i dag är svårt att svara på.
– Det är omöjligt att svara på men jag skulle säga att det är 20 000 nu i Marbella och 60 000 på hela Costa del sol, säger Jimmy Widén och ger en felmarginal på tio procent.
Och närvaron märks tydligt. Allt man kan tänkas sakna finns: svenska matbutiker och en svensk skola. Skönhetssalonger och vårdcentraler. En padelklubb. Allt drivet av svenskar.
Att många redan bor här gör det enklare för fler att följa efter.
– Vi svenskar är roliga. Vi säger att vi vill åka till spännande och annorlunda platser, men vi vill helst umgås med varandra när vi är där, säger Jimmy Widén, som hellre lyfter fram stadens kosmopolitiska atmosfär med 141 olika nationaliteter.
Generationsskifte på golfklubben
Mellan klädbutiken Gunnels Fashion och lösgodisbutiken Scandicandi, sitter Yvonne Stjernlöf med vännerna Bengt, Lotta och Berra på en uteservering och tar ett glas.
Hon pendlar mellan Östermalm i Stockholm och Marbella sedan 90-talet. Och Marbella är mycket av det som Stockholm inte är: socialt, trevligt, varmt och skönt.
Hon ser det generationsskifte som pågår på golfklubben Los Naranjos – ett vattenhål för Marbellasvenskar.
– Det är mycket yngre kvinnor där, de har sina barn på förskola och skola och jobbar via datorn. Det är kul att det kommer in lite unga fräscha människor med nya idéer, säger hon.
Hon säger att en del som flyttar hit är missnöjda med utvecklingen i Sverige. Man känner sig tryggare här i Marbella och svenskar här skapar en gemenskap de saknar hemma.
– Folk är trötta på det som händer i Sverige. Med sjukvården som inte fungerar, med skjutningarna. Här blir man som en stor social familj, säger hon.
”Driver svenska miljardärer hit”
Solen börjar gå ner över Marbella. Jimmy Widén slår sig ner på sin terrass med utsikt över Medelhavet. Den ekonomiska krisen har fått fler svenskar att hålla hårdare i plånboken i år. Han märker att de som letar efter bostäder i tre- till sjumiljonersklassen avvaktar.
Men de allra rikaste svenskarna låter sig inte stoppas.
– En sämre ekonomi i Sverige kommer inte att stoppa de rikaste från att köpa i Marbella. Regionen Andalusien har tagit bort förmögenhetsskatten och det kommer att driva många svenska miljardärer att flytta hit ner permanent.
Själv har lyxmäklaren inga planer på att flytta tillbaka.
– Jag älskar Sverige, men skulle aldrig flytta hem. Jag sitter hellre i kassan på Mercadona (spansk livsmedelsjätte reds anm) än att bli vd på ett medieföretag hemma i Stockholm.