Ryssland svartlistar brittiska journalister

TT-AFP

Publicerad 2022-06-14

BBC:s vd Tim Davie är en av flera mediepersonligheter som nu portas av Ryssland. Arkivbild.

Ryssland svartlistar och portar 49 brittiska medborgare från att resa in i landet. Det handlar bland annat om journalister, politiker och högt uppsatta militärer.

Det ryska utrikesdepartementet hävdar i ett uttalande att de 29 journalisterna på listan finns med för att de ger en ”falsk och ensidig” bild av Rysslands krig i Ukraina.

Politikerna och militärerna listas på grund av att Storbritannien förser Ukraina med vapen och annat stöd. Även företagsledare inom försvarssektorn portas.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterar beslutet på Twitter. Han skriver att president Vladimir Putins instinkt är att tysta dissidenter och förtrycka alla som korrekt rapporterar om den ”katastrofala insatsen i Ukraina”.

”Jag står helt bakom brittiska medier och mina kolleger i regeringen och parlamentet och kommer att fortsätta stödja deras outtröttliga arbete”, skriver han.

Listan inkluderar exempelvis John Witherow, chefredaktör för The Times, Chris Evans, chefredaktör för The Daily Telegraph, Tim Davie, vd för BBC och Katharine Viner, chefredaktör för The Guardian. Där finns även chefen för det brittiska flygvapnet, Michael Wigston, och försvarsupphandlingsminister Jeremy Quin.