Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Protester mot salstenta: "Superspridarevent"

Publicerad 2022-01-06

Juridikstudenterna på Uppsala universitet protesterar med anledning av smittspridningen mot att behöva skriva en salstenta på plats. Arkivbild.

Trots den höga smittspridningen ska hundratals juridikstudenter på Uppsala universitet skriva tenta i lärosätets lokaler nästa vecka.

Nu protesterar studenterna via en namninsamling som samlat fler än 800 namn, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Tentan gäller betyget för hela höstterminen och uppemot 200 studenter väntas bänka sig i en och samma sal. Den som missar tillfället får vänta till augusti för en omtenta, något som bland annat riskerar att påverka studiemedlen från CSN.

– Vi tvingas att välja mellan tentan och vår hälsa, säger Saif Ur-rehman, som läser termin sex på juristprogrammet och står bakom namninsamlingen, till UNT.

En annan student som är kritisk är Maja Wikström, som kallar den planerade tentaskrivningen för ett ”superspridarevent”.

Universitetet har tidigare under pandemin genomfört tentor på distans. Men så ser det alltså inte ut att bli nu.

– Vi har haft distanstentor när Folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska bedriva undervisning på distans. Nu finns inte de rekommendationerna längre och då återgår vi till det som ger bättre resultat, både pedagogiskt och för studenternas välmående, säger Bengt Domeij, prefekt för juridiska institutionen vid Uppsala universitet, till UNT.

Följ ämnen i artikeln