Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Uppsalabrand kan pågå i dagar

TT

Publicerad 2022-05-10

En kraftig brand rasar i en returpapperscentral i stadsdelen Boländerna i Uppsala.

Branden i en returpapperscentral i Uppsala fortsätter under tisdagen med kraftig rökutveckling. Enligt räddningstjänsten kan branden komma att pågå i flera dagar.

Släckningsarbetet pågick under hela natten, men branden var på tisdagsmorgonen ännu inte under kontroll.

– Det är väldigt svårsläckt, och läget är statiskt. Det brinner fortfarande, och det är fortfarande kraftig rökutveckling, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör vid räddningscentral Mitt.

Räddningstjänsten var vid 8-tiden på tisdagen kvar på platsen med sex brandmän, en släckbil, en stegbil och en tank. Arbetet försvåras av rasrisk.

– Man kommer inte riktigt åt att släcka alltihop. Vi släcker till och från aktivt, men just nu är det till största delen bevakning.

Enligt räddningstjänsten är risken stor att branden pågår i flera dagar och man försöker hitta andra sätt att släcka elden.

Tågtrafiken vid branden har stoppats, skriver polisen.

”Väldigt kraftigt”

Larmet om branden i stadsdelen Boländerna kom vid 13.30-tiden på måndagen. Det brann då kraftigt i både byggnader och högar med returpapper.

Rökutvecklingen gjorde att ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skickades ut. Boende i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, en varning som ligger kvar på tisdagsmorgonen.

Ett misslyckat försök att minska kraften i branden gjordes vid 23-tiden på måndagen.

– Vi försökte lyfta bort de balar som brann och som inte brunnit ännu med en kranbil, men det blev ett så kraftigt gnistregn att vi tvingades avsluta det, säger Kurt Holm, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Det finns enligt polisen inga uppgifter att någon människa har skadats.

Karta över branden.

Försenade tåg

Returpapperscentralen ligger intill järnvägsspåren som går genom centrala Uppsala, och Trafikverket stängde initialt av all tågtrafik in och ut ur staden.

Ett av spåren öppnades under kvällen, och senare även det andra. Men sedan branden tilltagit under natten stängdes det ena spåret igen.

– Räddningstjänsten jobbar väldigt nära spåren, så vi behöver ha spåret närmast dem avstängt, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Tågtrafiken till och från Uppsala var under tisdagsmorgonen i gång och med full hastighet, men begränsad till ett spår.

– Alla tåg går, men med försening.

Ingen spridningsrisk

Polisen har spärrat av ett stort område runt branden och företag har evakuerat sina anställda. Någon spridningsrisk bedöms inte föreligga, men byggnaderna där branden rasar är förlorade.

Returpapperscentralens vd, Magnus Alm, säger till Upsala Nya Tidning att branden är en ”total katastrof”.

– Alltihop kommer att brinna ner.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand, då det inte går att utesluta brott.

Följ ämnen i artikeln