Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Norskt jättefynd av sällsynta jordartsmetaller

TT

Uppdaterad 2024-06-07 | Publicerad 2024-06-06

Beskedet om fyndigheterna presenterades vid en presskonferens i Oslo på torsdagen. Arkivbild.

Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller har hittats i det norska fylket Telemark, rapporterar norska medier.

– Det är definitivt Europas största. Det finns inget att fundera över, säger Sven Dahlgren, regiongeolog i Telemark, till NRK.

Riktade undersökningar har pågått under cirka tre års tid, men nu har ett norskt gruvbolag kunnat konstatera att fyndigheten är den största i Europa. Bland metallerna finns neodym- och praseodymoxid, som bedöms som viktiga för den gröna omställningen, rapporterar NRK.

Förra året presenterades en snarlik fyndighet i Kiruna. Det norska fyndet påstås dock vara betydligt större. Totalt bedöms 8,78 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller kunna brytas i området.

Fyndigheterna hittades i anknytning till Fensfältet, där brytning av metaller tidigare genomförts.

– Vi har länge vetat att Fensfältet är lovande, men nu är det äntligen helt säkert, säger Cecilie Myrseth (Ap), näringsminister i Norge enligt NTB.

Utvinningen av sällsynta jordartsmetaller är i dag till stor del koncentrerad till Kina. Fyndigheten anses ha stor betydelse för europeisk industri, som med undantag för viss återvinning förlitar sig på utomeuropeisk import för sitt behov av metallerna.