Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hårda strider i Gaza stad – tusentals tvingas fly

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-08

Pojke sittandes i rasmassor vid en sportarena i Gaza stad, där tusentals fördrivna palestinier sökt skydd. Bild från 5 juli.

Tunga strider rasar i Gaza stad på måndagen. Den israeliska militären hävdar att man rensar ut militanta palestinier, samtidigt som tusentals civila återigen tvingas på flykt.

De hårda striderna i området under krigets första veckor tömde i stort sett Gaza stad och dess omgivningar, och den israeliska militären har hindrat de flesta från att återvända till sina hem där.

Trots det är flera hundratusen palestinier kvar i området och lever i skalen av sina hem eller skyddsrum. De nya striderna innebär nya tvångsförflyttningar för många invånare.

– Vi flydde i mörkret under tunga strider. Det här är min femte tvångsförflyttning, säger trebarnsmodern Sayeda Abdel-Baki som hade tagit skydd hos släktingar, till nyhetsbyrån AP.

Nya evakueringar

Striderna sker i områden i staden som Israel har hävdat att man tagit kontroll över för flera månader sedan. Men sedan dess har det dykt upp fickor av motstånd som har minskat den israeliska militärens framgångar.

Israel hade beordrat evakueringar i området innan räden inleddes, enligt militären. Under måndagen beordrades nya evakueringar av kvarter i stadens centrala delar.

Det senaste dygnet har 40 personer dött, enligt det Hamaskontrollerade hälsovårdsdepartementet i Gaza. Den sammanlagda siffran på personer som dödats i Gaza sedan kriget bröt ut i och med Hamas terrordåd den 7 oktober är därmed 38 193 personer, enligt myndigheten.

Fortsatta samtal i veckan

En talesperson för det civila försvaret, som lyder under Hamasmyndigheter, säger i ett röstmeddelande till AP att räddningsarbetare ”har sett människor ligga på marken och inte kunnat hämta dem på grund av bombandet”.

Striderna kommer samtidigt som Israel och Hamas samtalar om ett avtal om eldupphör som skulle innebära en paus i kriget. I utbyte mot eldupphör skulle ett dussintal israeler som hålls som gisslan av Hamas i Gazaremsan släppas.

Medlarna Egypten och Qatar skulle enligt tjänstemän vara värd för nya samtal denna vecka.