Wallström om Guatemalas markering: ”Är olyckligt”
Publicerad 2018-05-11
Guatemala har bett Sverige att byta ut ambassadör Anders Kompass efter att han kallat landet korrupt.
Han måste lämna landet inom 30 dagar, uppger Utrikesdepartement för Aftonbladet.
Enligt uppgifter till TT kommer UD att kalla till sig Guatemalas ambassadör i Sverige för samtal.
”Guatemala har ombett regeringen att kalla hem vår ambassadör i landet, Anders Kompass. Detta är mycket olyckligt. Vi kommer nu att söka ytterligare förklaringar från Guatemalas regering och därefter ta ställning till en handlingslinje Regeringen kommer i detta fall, liksom i andra liknande, att vara återhållsam med kommentarer. Sveriges syn på och agerande i frågor som rör mänskliga rättigheter och korruptionsbekämpning är väl kända”, lyder pressmeddelandet från Wallström.
Även Venezuelas ambassadör ombeds bytas ut. Anledningen är att regeringen anser att ambassadörerna lägger sig i inrikespolitiska frågor, skriver utrikesdepartementet i Guatemala i ett uttalande.
Ministern: ”Accepterar och tolererar det inte”
Anders Kompass tillträdde i höstas tjänsten som Sveriges ambassadör.
– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger Sandra Jovel, utrikesminister i Guatemala, på en presskonferens, enligt TT.
Utrikesdepartementet säger att kravet är att Anders Kompass lämnar landet inom 30 dagar.
– Vi är i ett tidigt skede och vi kommer att begära förtydligande från Guatemala och innan vi beslutar om en handlingslinje, säger UD:s presschef Patric Nilsson till Aftonbladet.
Enligt uppgifter till TT kommer Utrikesdepartementet att kalla till sig Guatemalas ambassadör i Sverige, för att få missnöjet förklarat. Det är oklart när det mötet kommer att ske.
Tidigare ambassadören: ”En ovanlig åtgärd”
Markeringen mot Sverige från Guatemala sätter fingret på den nya regeringens ogillande mot att Sverige och andra länder stödjer den FN-stödda operationen mot korruption i landet, som på senare tid kommit närmare de högsta politiska cirklarna i Guatemala. Det menar Kompass företrädare i Guatemala, Maria Leissner.
– Det här är en ganska ovanlig åtgärd, att be Sverige att byta ut en ambassadör. Jag blev ledsen och upprörd å Anders Kompass vägnar men inte heller förvånad. Det bottnar sig i Sveriges stöd till att bygga upp och finansiera en FN-stödd organisation som bekämpar korruption, Cicig, säger hon till Aftonbladet.
Riktat mot Sverige och svensk biståndspolitik
Kritiken är egentligen inte riktad mot Kompass personligen menar Leissner, utan det är en markering mot Sverige och svensk biståndspolitik.
– För ett halvår sedan ville man utvisa chefen för Cicig. Det här är ytterligare en markering från regeringens sida att man anser att Cicig går för nära deras intressen.
Även ideella Svenska FN-förbundet har bemött Guatemalas markering:
– Om Kompass stöd för FN:s antikorruptionsarbete i Guatemala är orsaken till att han förklarats icke önskvärd är det en oacceptabel reaktion från landets regering. Ambassadörer måste kunna uttrycka sin åsikt om tillståndet i värdlandet och om det arbete som FN bedriver, i det här fallet i en angelägen fråga med svenskt stöd, säger organisationens ordförande Aleksander Gabelic i ett pressmeddelande.
Aftonbladet söker Anders Kompass.