Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Hunden Enya räddade livlös person

Publicerad 2016-02-18

Hunden Enya fick vittring och slet sig från husse Daniel Broströms grepp.

Hon brukar alltid lyda men den här gången ville hon inte.

Istället räddade hon en livlös person i snön.

– Det har blivit många kramar från familjen, säger Daniel Broström.

Daniel Broström, 28, var ute på en kvällspromenad med sin hund Enya en lördagskväll för en vecka sedan. Det var den sista svängen på kvällen och de gick sin vanliga rutt – tills hunden fick vittring.

– Hon brukar ju gå fint bredvid mig men för första gången så drog hon iväg ifrån mig. Jag blev ju lite lätt irriterad för hon brukar inte dra ifrån så, säger Daniel Broström.

Men hans irritation skulle snabbt gå över.

Hade förfrusit i kylan

Enya vädrade till en cykelväg vid en skogsglänta och där inne låg en livlös person. Han hade ingen jacka på sig och låg med halva ansiktet ner i snön.

Daniel Broström gick fram och skakade i honom. Efter ett tag vaknade han och var väldigt berusad. Daniel hjälpte honom att ställa sig upp.

– Jag frågade om han visste var han befann sig. Det visste han inte. Han kunde inte svara på var han bodde.

Men efter att mannen vaknat till liv ytterligare fick han fram ett tack.

– Han gav mig en kram och frågade vad jag hette. Sen sa jag att det är inte mig du ska tacka utan det är min hund. För jag brukar inte ta den här vägen annars, berättar Daniel Broström som beskriver att mannen kunde förfrusit i kylan.

”Har blivit många kramar”

Daniel brukar inte vanligtvis dela med sig av historier på sociala medier men denna berörde honom och han delade den på Facebook. Daniel vill framföra budskapet att man inte ska döma hunden efter håren. Många som möter Enya, som är av rasen Cane corso, på gatan tar ofta en omväg. Men Enya är som en familjemedlem – en väldigt snäll och väluppfostrad hund trots sin storlek.

Han menar att det finns fördomar mot till exempel kamphundar, men att man inte får låta fördomarna komma ivägen.

Och som belöning för Enyas insats i skogen fick hon extra mycket kärlek.

– Hon har fått extra skinka, men jag vill inte skämma bort henne för mycket. Men det har blivit många kramar från familjen, säger Daniel Broström.